S-a dublat numărul refugiaților din Ucraina, care intră în țară prin vămile de la Prut

Publicat: 30 dec. 2022, 16:00, de Sorin Costea, în Internațional , ? cititori
S-a dublat numărul refugiaților din Ucraina, care intră în țară prin vămile de la Prut

Numărul refugiaților din Ucraina care au intrat în țară, în ultimele 24 de ore, prin vămile din județul Galați s-a dublat, depășind 1.100 de persoane, față de peste 800, în zilele anterioare, sau 450 – 550 refugiați, în lunile precedente.

În ultimele luni, numărul ucrainienilor care intrau zilnic în România prin vămile gălățene, prin Punctul de Trecere a Frontierei „Galați Rutier” de la Giurgiulești, care este o vamă trilaterală, România – Moldova – Ucraina, dar și prin Punctul de Trecere a Frontierei cu Republica Moldova de la Oancea, a fost relativ constant, zilnic fiind înregistrați prin cele două vămi aproximativ 450 – 550 de refugiați din Ucraina, potrivit datelor Prefecturii Galați

„În ultimele 24 de ore, prin punctele de trecere a frontierei din județul Galați au intrat 1.144 cetățeni ucraineni, 1.012 prin PTF Galați rutier și 132 prin PTF Oancea”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Galați.

Creștere zilnică de până la 20%, la nivel național

Creșterea din ce în ce mai mare a numărului de refugiați ucrainieni care intră în țară este sesizabilă și din statisticile Poliției de Frontieră.

Pe data de 27 decembrie au intrat în România 9.304 de cetăţeni ucraineni, în creştere cu 18,1% faţă de ziua de 26 decembrie, iar pe 28 decembrie numărul a fost mai mare, de peste 10.000, în creștere cu 8% față de statistica din ziua de 27 decembrie.

„Pe sensul de intrare în România, au fost 76.138 de persoane, dintre care 10.053 de cetăţeni ucraineni, în creștere cu 8% faţă de ziua precedentă. Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 28.12.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 3.189.447 cetăţeni ucraineni”, se precizează în comunicat. ă.

Cei mai mulți refugiați sunt în tranzit

Majoritatea refugiaților care intră în țară prin vămile din județul Galați sunt în tranzit, pentru că foarte puțini au recurs la capacitățile de cazare puse la dispoziție de autoritățile locale.

„Nici o persoană nu a solicitat azil”, au precizat reprezentanții Prefecturii Galați, potrivit cărora în blocul M11, pus la dispoziția refugiaților de Primăria Galați, sunt ocupate numai 104 locuri.

În cadrul internatelor și sălilor de sport aparținând unităților școlare sunt puse la dispoziție 407 locuri, din care sunt ocupate 26, iar în cadrul pensiunilor și ONG-urilor din județul Galați care și-au exprimat disponibilitatea de a caza refugiați sunt disponibile 491 de locuri, din care sunt ocupate 121 de locuri.

Există și o tabără mobilă, cu corturi, organizată pe Stadionul „Dunărea”, dar din cele 201 locuri disponibile în cele zece luni nu a fost niciodată ocupat vreun loc, pentru că au fost asigurate suficiente locuri în celelalte capacități de cazare, la care refugiaților li se asigură condiții mai bune de cazare. Tabăra de pe Stadionul Dunărea este păstrată pentru eventuale situații de criză.