​S-a finalizat evaluarea managerilor instituțiilor de cultură. Ce se întâmplă cu soprana Felicia Filip

Un singur manager al teatrelor și muzeelor din Capitală, din cei 16 evaluați a luat notă mai mică de 7 și potrivit reglementărilor i se încheie contractul.

Primăria Capitalei a oferit aceste informații, însă nu a precizat ce notă a luat fiecare manager și cine își pierde mandatul.

Managerii care obțin o notă mai mare de 7 la evaluarea anuală își continuă contractul de management; cei care obțin o notă mai mică de 8 nu mai au dreptul să participe la evaluarea finală, iar în cazul celor care iau sub nota 7, contractul de management încetează imediat, autoritatea publică fiind obligată să demareze organizarea unui nou concurs de management.

În cazul evaluărilor finale, dacă managerii obțin peste nota 9 vor avea dreptul exclusiv de a depune un nou proiect de management, pe când cei care obțin sub nota 9 vor putea depune un proiect de management în condiții de concurs, alături de alți aplicanți pentru poziția de manager al instituției de cultură”, se arată în comunicatul transmis de Primăria Capitalei.

Cele 12 instituții care au făcut obiectul evaluărilor anuale sunt:

 • Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase”,
 • Teatrul de Comedie,
 • Teatrul de Animație ȚĂNDĂRICĂ ,
 • Teatrul Tineretului ”METROPOLIS”,
 • Teatrul ”ION CREANGĂ”,
 • Teatrul MASCA,
 • Teatrul MIC,
 • Teatrul ODEON,
 • Teatrul ”C.I.NOTTARA”,
 • Școala de Artă București,
 • Casa de Cultură ”FR.SCHILLER”,
 • Biblioteca Metropolitană București.

Trei dintre managerii acestoria au obținut note mai mari de 9, șapte note cuprinse între 8 și 9, unul o notă mai mică de 8 și unul mai puțin de 7. Contractul de muncă al managerului care nu a reușit să ia nota 7 va înceta imediat.

Prin evaluare finală au trecut managerii de la:

 • Opera Comică pentru Copii,
 • Teatrul EXCELSIOR,
 • Muzeul Municipiului București
 • Muzeul Național al Literaturii Române.

Doi dintre directorii acestor instituții, cei cu note peste 9, vor avea posibilitatea de a depune un nou proiect managerial, fără concurență, pentru un nou mandat. Contractul celorlalți doi va înceta dar au dreptul de a concura din nou pentru un nou mandat.

Felicia Filip contestă evaluarea

Soprana Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii a fost notata cu 8,59, la evaluarea finală, ceea ce înseamnă că pierde dreptul exclusiv de a depune un nou proiect managerial. Felicia Filip a trimis primarului general, Nicușor Dan, o scrisoare deschisă semnată și de ceilalți membri ai Comitetului Director în care contestă procedura și cere anularea evaluării. De asemenea, liberala Alina Gorghiu, vicepreședintele Senatului, îl acuză pe edil pentru decizia „de neacceptat” și îl somează să „respecte profesionalismul”.

„Pe parcursul celor 8 ani de când am preluat conducerea Operei Comice pentru Copii, am avut o relație normală cu toți cei 5 primari care s-au succedat la conducerea Primăriei Municipiului București. M-am bucurat atunci când m-ați sunat, la finalul lunii decembrie, pentru a-mi propune să fiu manager interimar, înțelegând că vom avea parte de o evaluare transparentă, profesionistă, justă și reală.

Alături de o echipă de un devotament exemplar, am reușit să construiesc un fenomen despre care este suficient să deschideți o pagină de internet pentru a trage concluzii. Alături de aceeași echipă, am întocmit raportul de evaluare pentru ultimii 4 ani de activitate, în speranța că va fi studiat și tratat cu obiectivitate, justețe, măsură egală în comparație cu alte instituții și fără superficialitate.

Opera Comică pentru Copii este instituția publică de spectacole din București cu cele mai multe evenimente în ultimii 4 ani, cei mai mulți spectatori plătitori de bilete și cele mai mari venituri proprii (în procente din buget și cifre absolute). (…)

Am aflat cu stupoare, la finalul zilei de ieri, că activitatea coordonată de mine este departe de a fi performantă. Nota obținută nu reflectă, mai ales prin motivarea ei de către Comisia de evaluare, realitatea din Raportul depus. Îndoielnic este faptul că, în timpul interviului, nu s-au ridicat aspectele imputate ulterior de comisie. În această etapă, în mod pragmatic, se clarifică elemente pe care comisia nu le identifică în raportul scris”, a scris Felicia Filip.

Soprana susține, în scrisoarea deschisă, că nota acordată de comisia de evaluare nu este doar a ei, ci a întregului colectiv. Ea îl invită pe Nicușor Fan să verifice personal afirmațiile sale privind activitatea Operei Comice pentru Copii.

„Nota 8,59 înseamnă că nu mai suntem competenți nici noi, nici întregul colectiv OCC și că postul de manager urmează a fi scos la concurs. Acest lucru se petrece în contextul în care, chiar în aceste zile, instituția pe care o conduc este nevoită ca, la cererea publicului, să suplimenteze spectacole programate (musicalul „School of Rock” se joacă, după alte 11 reprezentații, cu casa închisă de joi până duminică). Este știut deja că la Opera Comică pentru Copii cererea de bilete, la toate spectacolele, este foarte mare.

Aceste informații nu sunt greu de verificat, vă pot pune la dispoziție și raportul și înregistrarea ședinței în privința căreia, pentru a demonstra că nu sunt favorizată, am fost de acord să fie publică. De asemenea, vă invităm oricând să constatați personal veridicitatea datelor din Raportul de evaluare și nivelul artistic atins de Opera Comică pentru Copii, singura instituție de acest gen din lume”.

În finalul scrisorii deschise, managerul Filip cere anularea procedurii, refacerea comisiei de evaluare din care nu ar fi făcut parte niciun

„Vă  solicităm, așadar, să anulați procedura, să refaceți comisia de evaluare care nu a avut în componență niciun membru din specialitatea instituției pe care o conduc: teatru muzical, conform R.O.F.,  și să dispuneți reevaluarea activității manageriale conform dispozițiilor și exigențelor legii. Pentru că dreptatea și adevărul nu sunt negociabile”, scrie în finalul scrisorii deschise Felicia Filip.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...