S-a lansat Strategia Naţională privind recuperarea creanţelor

Ministerul Justiţiei a lansat joi Strategia Naţională privind recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni, care are ca obiectiv creşterea eficienţei Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) în recuperarea şi valorificarea bunurilor rezultate din săvârşirea faptelor penale.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a recunoscut în cadrul unei conferinţe de presă că situaţia recuperării prejudiciilor nu este una „extraordinară” în acest moment.

„Pentru noi, o parte importantă a justiţiei se referă la recuperarea prejudiciilor şi valorificarea bunurilor rezultate din infracţiuni. Este nevoie de această Strategie, pentru că trebuie să ştim unde ne găsim şi unde vrem să ajungem. Trebuie să recunoaştem că situaţia nu este extraordinară în privinţa recuperării prejudiciilor şi avem foarte multe de făcut în acest sens. Suntem în situaţia în care avem bunuri mobile indisponibilizate, pe care nu avem unde să le depozităm”, a spus Stelian Ion, citat de Agerpres.

Conform ministrului, prin această strategie se vine cu măsuri legate de investiţii. O altă chestiune din strategie se referă la modificări legislative ce vor fi prezentate în Parlament în toamna acestui an.

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Mihai Paşca a subliniat faptul că Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Imobilizate (ANABI) este punctul central al acestei Strategii, instituţie care trebuie să fie implicată încă din fazele incipiente ale investigaţiilor penale.

„Vorbim de valorificarea anticipată a unor bunuri indisponibilizate, care au un grad de perisabilitate sau a căror valoare scade în timp. Vorbim de implicarea ANABI în fazele incipiente ale investigaţiilor, pentru că, în cadrul echipelor comune de anchetă, ANABI poate să îşi aducă aportul pentru a scădea timpul şi şansele persoanelor cercetate să îşi ascundă şi pune la adăpost bunurile care provin din infracţiuni. Este important ca ANABI să aibă acces imediat la informaţii, pentru a putea fi luate măsuri asiguratorii”, a explicat Mihai Paşca.

În opinia acestuia este necesară o abordare integrată, cu echipe formate din specialişti din mai multe instituţii cu atribuţii de identificare, indisponibilizare, preluare, expertizare, administrare şi, în final, valorificare.

La rândul său, directorul general al ANABI, Cornel Virgiliu Călinescu, a declarat că este nevoie să fie făcute investiţii în Justiţie, care nu a beneficiat în ultimii 30 de ani de o infrastructură adecvată pentru a fi eficientă în recuperarea prejudiciilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...