S-a stins din viață cel care a făcut din jazz ce a vrut: Chick Corea – mai mult decât o legendă

Chick Corea, unul dintre cei mai influenţi muzicieni de jazz ai generaţiei sale și artist care a încântat publicul românesc în concerte susținute de-a lungul timpului, s-a stins din viață.

Cântăreţ de jazz de renume mondial, Chick Corea a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, răpus fiind de o formă rară de cancer.

Vreau să le mulţumesc tuturor celor de-a lungul călătoriei mele care au făcut ca focul muzical să se păstreze aprins”, a scris el într-un mesaj redactat înainte de moarte.

„Am speranţa că cei care au o idee bună să cânte, să scrie, să interpreteze ceva, o vor face. Dacă nu pentru ei înşişi, atunci pentru noi ceilalţi. Nu numai că lumea are nevoie de mai mulţi artişti, ci este, de asemenea, mai distractiv”, a adăugat el.

A creat genul jazz fusion

Fiu al unui trompetist de jazz, Corea a învăţat pianul înainte de a şti să citească, apoi, în jurul vârstei de 11 ani, s-a apucat de baterie. Născut în apropiere de Boston, Chick Corea a devenit celebru în anii 1960, când a cântat împreună cu Miles Davis.

Ulterior, a format trupa Return to Forever şi a creat, în anii 1970, genul muzical jazz fusion, potrivit BBC.

De-a lungul carierei, artistul a câștigat 21 de trofee Grammy. Compozitor şi pionier al claviaturii electrice şi electronice, Chick Corea a fost, alături de Herbie Hancock şi Keith Jarrett, unul dintre influenţiI pianişti ai secolului al XX-lea.

Artistul a recunoscut adeseori că s-a îndreptat către „o formă de jazz complet eliberată, fără repetiţii în prealabil, în care fiecare muzician dă propria interpretare temei, și unde spontaneitatea este esenţială”.

Astfel, se poate spune că Chick Corea făcut din jazz ce a vrut, în sensul că l-a dezvoltat conceptual, pentru un public atât avizat, cât și neavizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Ovidiu Zară

China sau America? Mizez pe China!

Ascensiunea economicã din ultimii 100 de ani a Chinei se numără cu siguranță printre cele mai importante evoluții mondiale. Cu America încă prinsă de ani...

Se întâmplă în această noapte: Ceremonia de repatriere a ultimului detaşament...

Ceremonia de repatriere a ultimului detaşament românesc din teatrul de operaţii Afganistan va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 01.30,...