S-a votat legea privind „cumpărarea” de ani de pensie. Ce perioadă de cotizare poate fi adăugată

Publicat: 26 mai 2021, 14:28, de Cezar Amariei, în SOCIAL , ? cititori
S-a votat legea privind „cumpărarea” de ani de pensie. Ce perioadă de cotizare poate fi adăugată
parlament

Deputații au adoptat miercuri, cu largă majoritatea, proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii. Documentul stabileşte cadrul legal pentru completarea, de către persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii necesar pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate parţial.

Concret, este vorba de încheierea unui contract de asigurare socială pentru perioade de timp de maximum 6 ani anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare.

Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale”, se arată în actul normativ.

Acesta stabilește data de 1 septembrie 2023 până la care persoanele pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă.

Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023, potrivit proiectului.