S-a votat plafonarea prețurilor la energie electrică și consumul de gaze. Noile tarife

Publicat: 27 oct. 2021, 13:53, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
S-a votat plafonarea prețurilor la energie electrică și consumul de gaze. Noile tarife
parlament

Legea care stabilește scheme de compensare pentru consumul de gaze și energie electrică a fost votată, miercuri, în Camera Deputaților, cu o largă majoritate, respective 285 de voturi  din 287 parlamentari prezenți.

Anterior, proiectul a fost amendat de Senat, care a majorat sumele plătite de la bugetul de stat pentru consumatorii casnici, plafonarea preţului pentru aceștia și a decis exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA pentru consumatorii noncasnici.

După adoptarea legii, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că piața se va calma, că furnizorii au timp să se organizeze iar persoanele care doresc să amâne plata facturilor trebuie să facă o solicitare la companiile furnizoare.

Astfel, prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. De asemenea, facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.

Legea va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis iar prevederile sale se aplică de la 1 noiembrie.

Principalele prevederi

Potrivit amendamentelor adoptate în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru următoarele categorii de clienţi finali:

a) clienţii casnici;

b) întreprinderi mici şi mijlocii, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;

c) microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, organizate potrivit legii;

d) spitale publice şi private;

e) organizaţii neguvernamentale, precum şi unităţile de cult;

f) furnizori publici şi privaţi de servicii sociale.

Schema de sprijin prevăzută la alin. (1) cuprinde următoarele măsuri: pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă;

De asemenea, este prevăzută exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din reţea, tariful de distribuţie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum şi de la plata certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi accizei şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi accizei.

Clienţii casnici, beneficiari ai ajutoarelor financiare pentru consumatorul vulnerabil de energie, în situaţia în care compensarea prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă este mai mare decât valoarea ajutorului acordat consumatorilor vulnerabili, beneficiază de compensaţia prevăzută la alin. (2) lit. a) calculată ca diferenţă dintre compensarea prevăzută în anexă şi nivelul ajutorului acordat pentru acelaşi client casnic în calitate de consumator vulnerabil.