Liderul republicii Doneţk: „O plecare masivă şi centralizată a populaţiei este organizată către Federaţia Rusă”

Publicat: 19 feb. 2022, 05:00, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Liderul republicii Doneţk: „O plecare masivă şi centralizată a populaţiei este organizată către Federaţia Rusă”

„O plecare masivă şi centralizată a populaţiei este organizată către Federaţia Rusă. Trebuie evacuaţi în primul rând femeile, copiii şi persoanele vârstnice”, a declarat într-un mesaj video pe contul său de Telegram liderul republicii Doneţk, Denis Puşilin.

El a mai spus că Rusia a acceptat să găzduiască în regiunea Rostov persoanele ce vor fi evacuate şi ‘‘au fost create toate condiţiile pentru un tranzit rapid în punctele de control”. Pe rețele sociale au apărut imagini cu oameni care stau la cozi la bancomate pentru a retrage bani cash, dar și filmări în care se aud sirene. În acest timp, liderii occidentali fac apeluri insistente pentru detensionarea situației de Securitate din regiune și avertizează că un război va avea efecte catastrofale.

Un puternic sunet de sirene a fost auzit vineri după-amiază în centrul oraşului Doneţk, capitala republicii omonime separatiste proruse din estul Ucrainei, unde mai devreme liderul local a anunţat evacuarea populaţiei civile către Rusia de teama unei ofensive a armatei ucrainene, intenţie negată de guvernul de la Kiev, potrivit Reuters. Conform unei surse a agenţiei ruse Interfax, vineri seară la ora locală 20:00 a început transportarea civililor către Rusia cu autobuzele.

Au spus răspicat că Armata nu va ataca

Ministrul de Externe al Ucrainei și alți oficiali de la Kiev au spus răspicat că Armata nu va ataca. “Respingem categoric informațiile propagandei ruse despre o pretinsă ofensivă a Ucrainei sau despre un sabotaj în industria chimică”, a transmis Dmitro Kuleba. Ambasadorul SUA la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa estimează că numărul militarilor ruși plasați la granița Ucrainei este între 160.000 și 190.000.

În cele două provincii trăiesc milioane de persoane, majoritatea rusofone şi care au primit de asemenea cetăţenia rusă. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat în aceeaşi zi în faţa parlamentului de la Kiev că nu are în vedere nicio ofensivă asupra celor două provincii separatiste din Donbas – Donețk și Lugansk.