S-au împlinit 60 de ani: Povestea construirii Zidului Berlinului

Germania marchează 60 de ani de la construirea Zidului Berlinului. Un ”Zid al Ruşinii”, care a împărţit naţiunea în două, dar mai ales familii, până când a fost demolat, în 1989, relatează Euronews.

La 13 august 1961, Germania era împărţită în două sisteme politice rivale. Această depărţire a antrenat moartea a aproximativ 140 de persoane, care au încercat să fugă din regimul comunist din Est. Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier i-a îndemnat pe germani, cu această ocazie, să se prezinte la vot în alegerile legilative din septembrie.

Au înşirat sârmă ghimpată şi au pus primele blocuri ale zidului

Libertatea şi democraţia au nevoie de un angajament decisiv şi de pasiune. Acestea încep prin participarea în alegeri democratice, pe care zidul le-a făcut imposibile atât de multor persoane, atât de mult timp. Gândiţi-vă la acest lucru, toţi, în următoarele alegeri legslative”, a îndemnat şeful statului german. În noaptea de 12 spre 13 august 1961, militari au fost desfăşuraţi în capitală. Ei au înşirat sârmă ghimpată şi au pus primele blocuri ale zidului, care avea să se întindă pe o lungime de 155 de kilometri.

Zidul Ruşinii” avea să despartă Berlinul şi Germania timp de 28 de ani, până când a fost demolat, la 9 noiembrie 1989.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

„Sănătate, pace, bucurie și prosperitate”: Mesajul premierului Nicolae Ciucă, cu prilejul...

Premierul Nicolae Ciucă a adresat un mesaj cu prilejul intrării în luna postului Ramadan: „Musulmanii din România reprezintă un autentic model de Islam moderat,...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...