S-au întors ”glumele”: Premierul Ciolacu a inclus o școală din Buzău în Moldova

Publicat: 15 mai 2024, 07:25, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
S-au întors ”glumele”: Premierul Ciolacu a inclus o școală din Buzău în Moldova

Premierul Marcel Ciolacu spune că declarația sa recentă legată de Buzău și Moldova a fost neinspirată, dar a comis-o din nou, incluzând printre investițiile din Moldova și o școală din Buzău.

Marcel Ciolacu, premierul României, a revenit marți seară în studioul Digi24, abordând din nou subiectul glumelor despre Buzău și Moldova. Premierul a recunoscut că recenta sa declarație a fost „neinspirată” și a încercat să demonstreze că nu are nimic împotriva moldovenilor, enumerând o serie de investiții guvernamentale în această regiune, inclusiv un centru de învățământ dual în Buzău. Ciolacu a explicat că simțul său al umorului s-a format în perioada comunistă, când „glumele și bancurile ne țineau vii”.

În discuția de la Digi24, Ciolacu a afirmat că nu se teme să meargă în Moldova după comentariile sale despre relația Buzău-Moldova. „Da, cum să nu. Săptămâna viitoare voi merge în Moldova. Sunt foarte multe glume pe TimesNewRoman. Este acel tip de umor spontan, prietenii îmi trimit glume: «Un buzoian a stat sub anchete timp de doi ani făcute de CIA și tot nu a recunoscut că este moldovean». De aici a pornit toată această glumă. Lăsând gluma la o parte, eu și colegii mei din guvern am direcționat cele mai multe fonduri guvernamentale și europene din istoria postdecembristă în Moldova pentru că această regiune a fost depopulată și nimeni nu a avut un plan concret pentru ea”, a spus premierul.

Pentru a-și susține declarațiile, Ciolacu a detaliat investițiile guvernamentale în Moldova, menționând lansarea lucrărilor la 148 de kilometri din autostrada Moldovei și progresul studiului de fezabilitate pentru autostrada A13 Bacău-Brașov. El a subliniat și dezvoltarea centrelor de învățământ dual la Iași, Suceava, Bacău, Vrancea și… Buzău.

„Alături de Sorin Grindeanu, anul acesta vom da drumul la 148 kilometri de autostradă, în sfârşit, din autostrada Moldovei. Azi, la Braşov am trecut şi intrăm şi în studiul de fezabilitate în ceea ce priveşte A13 Bacău-Braşov, care este cel mai uşor de făcut şi să uneşti Moldova în sfârşit de Ardeal şi de centru, de centrul ţării. Am făcut cu doamna ministru Deca, pentru că românii au plecat neexistând nici acel învăţământ dual, şi am făcut patru centre regionale. Am făcut şi la Iaşi, am făcut şi la Suceava, am făcut şi la Bacău, am făcut şi la Vrancea, am făcut şi la Buzău, tot e în Moldova, deci sunt cinci centre regionale…”

Întrebat dacă Buzăul este în Moldova, premierul a explicat cu umor că buzoienii fac o distincție amuzantă în funcție de poziția față de McDonald’s: „înainte de McDonald’s ești muntean, iar după ești moldovean”. Ciolacu a concluzionat că gluma sa anterioară a fost „neinspirată” pentru un prim-ministru.

Luna trecută, Ciolacu a declarat într-o conferință de presă la Timișoara: „Buzăul nu este în Moldova și vă rog să nu mă jigniți”, referindu-se la proiectele de infrastructură din diferite regiuni ale țării și la autostrada care leagă Moldova de restul României.