Să-i credem pe urși! Primăvara e pe aproape?!

Tradiția populară susține că dacă ursul părăsește bârlogul și își vede umbra, el se întoarce și își continuă hibernare. Dar dacă este înnorat, nu-și vede umbra, își strică bârlogul, semn că primăvara este aproape. Și la Grădina Zoologică din Târgu Mureș, ursul nu și-a văzut umbra, semn că primăvara ar fi pe aproape!

Kapocz Andras, directorul adjunct al Grădinii Zoologice din Târgu Mureş, a povestit presei despre ”Ziua Ursului ”, organizată din anul 2000 la această grădină zoologică.

”Este prima activitate educaţională şi se bazează pe tradiţia populară care spune că dacă ursul vine din bârlog şi-şi vede umbra, atunci primăvara o să vină mai încolo, iar dacă nu-şi vede umbra, atunci primăvara e aproape. În momentul actual, se vede că e cam înnorat şi cam ninge, aşa că primăvara este aproape. Ceea ce pot să spun e că şi noi ne-am uitat puţin la vreme pe baza zicalei populare şi cam s-a adeverit, era întotdeauna cum ‘zicea’ ursul. Fireşte că au fost ani când la ora 11,00 era activitatea, iar la primul interviu era înnorat şi la al treilea deja era soare. Se mai întâmplă şi din acesta, dar în linii mari se ştie că zicalele populare nu se bazează pe o singură sau două observaţii, acele observaţii sunt făcute în ani de şi ani în şir”, explică Kapocz Andras, citat de Agerpres.

Biologul Halmágyi Ildikó a arătat că scopul organizării unor astfel de manifestări cu public la Zoo Târgu Mureş este şi de a reabilita imaginea urşilor, în urma incidentelor din ultimii ani, dar că „trebuie să aducem mesajul în rândul oamenilor că ursul este foarte important şi trebuie să cunoaştem regulile şi posibilităţile de a convieţui cu specia respectivă”.

„Legat de pachetele pe care le-au ales astăzi urşii (pe care erau o serie de desene, inclusiv soarele, n.r.) – oficial asta e umbra ursului. Pachetele erau doar nişte elemente de design totuşi n-au ales soarele (…) Avem în total 8 urşi, 3 femele şi 5 masculi. Îl avem aici şi Martinel, el s-a născut în data de 31/01/2019 aici în grădina zoologică din Târgu Mureş. Ursul este un animal special. El nu hibernează, ci are un somn de iarnă. Deci cât nu găseşte hrană atunci apare perioada asta când metabolismul şi temperatura corpului scade şi la noi putem observa. Chiar dacă hrănim urşii consecutiv în fiecare zi, ei au o activitate mult mai scăzută decât în zilele de vară sau toamnă. Aceasta este o ocazie bună să le vorbim copiilor despre urs”, a spus biologul Halmágyi Ildikó.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole