„Să nu uităm niciodată de unde am plecat”: Premierul Nicolae Ciucă, despre Constantin Brâncuși

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un omagiu cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși. Șeful Executivului spune că operele sale au devenit adevărate locuri de pelerinaj pentru iubitorii de artă, iar cultura românească i-a servit drept inspirație.

Nicolae Ciucă spune că operele lui Brâncuși și motivele tradiționale sunt un model de inspirație și pentru momentul prezent „să nu uităm niciodată de unde am plecat, să nu uităm niciodată cine suntem şi, mai ales, să ne iubim întotdeauna ţara”.

Astăzi, după aproape un secol și jumătate de la nașterea sa, operele lui Constantin Brâncuși sunt expuse în marile muzee ale lumii, devenind adevărate locuri de pelerinaj pentru iubitorii de artă, confirmând valoarea inestimabilă a creației sale. Chiar dacă vremurile în care a trăit l-au ținut departe de țară, sufletul i-a rămas puternic înrădăcinat în meleagurile pe care s-a născut. Geniu prin creația sa, Constantin Brâncuși a trăit cu modestia și simplitatea caracteristice țăranului român. Natura, spiritualitatea și folclorul românesc i-au fost muze și a făcut din atelierul său parizian un mic colț de Românie rurală.

Toate acestea sunt un model demn de urmat și acum: să nu uităm niciodată de unde am plecat, să nu uităm niciodată cine suntem și, mai ales, să ne iubim întotdeauna țara”, a transmis Nicolae Ciucă, după cum se precizează pe pagina de Facebook a Guvernului.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fguv.ro%2Fposts%2F266643055619949&show_text=true&width=500

Continuarea demersurilor pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO

Nicolae Ciucă este de părere că recunoașterea internațională a operelor lui Constantin Brâncuși trebuie să fie reîntregită, iar acesta este unul dintre lucrurile pe care românii de pretutindeni le pot face, ca omagiu adus marelui sculptor. „Constantin Brâncuși s-a stins cu regretul că va fi departe de țară și în eternitate. Și, pentru a-l parafraza pe însuși marele nostru sculptor, care spunea că ”niciodată nu vom fi îndeajuns de recunoscători față de tot ceea ce ne-a dat pământul”, nimic nu poate fi îndeajuns pentru a-i mulțumi pentru arta sa și pentru cât de mult a iubit România.

Ceea ce putem face, însă, este să întregim recunoașterea internațională a operelor sale prin continuarea susținută a demersurilor pentru includerea Ansamblului Monumental ‘Calea Eroilor’ de la Târgu Jiu în Patrimoniul Mondial UNESCO.

De asemenea, salut inițiativele care oferă publicului posibilitatea să cunoască mai bine operele brâncușiene, cum este proiectul celei mai mari expoziții Brâncuși, care va fi organizată în România, în cadrul evenimentelor culturale ce vor avea loc anul viitor la Timișoara, Capitală Europeană a Culturii”, a mai transmis premierul cu această ocazie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...