Să scăpăm de altă “boală“: Frica de METROU. Totuși, nu vă înghesuiți!

Publicat: 05 aug. 2020, 22:24, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Să scăpăm de altă “boală“: Frica de METROU. Totuși, nu vă înghesuiți!
Metrou

Când vine vorba de transportul public noile cercetări sugerează că, dacă pasagerii poartă măști și se păstrează distanțarea fizică, riscul de răspândire a virusului este foarte scăzut, dacă nu chiar minim.

Metroul nu este un mediu propice de contaminare, cum se considera initial…De la începutul pandemiei metroul, autobuzul sau avioanele au fost desemnate locuri deosebit de favorabile pentru răspândirea SARS-CoV-2. Cu toate acestea, datele recente sugerează că cei care folosesc transportul public pot fi mai puțin expuși la virus decât se credea initial, potrivit Daily Mail. În general, însă, rămâne valabil faptul că virusul circulă în spații închise, slab ventilate și în care sunt adunări mari de oameni. Dar și alți câțiva parametri trebuie luați în considerare.

Spre deosebire de locurile de muncă

Așadar, când vine vorba de transportul public noile cercetări sugerează că, dacă pasagerii poartă măști și se păstrează distanțarea fizică, riscul de răspândire a virusului este foarte scăzut, dacă nu chiar minim.

După cum explică cotidianul britanic  această observație, deși surprinzătoare, a fost făcută după un studiu care a implicat câteva mii de persoane infectate în sute de focare epidemice din Franța, Marea Britanie, Austria sau Japonia. Concret, studiind toate aceste cazuri, cercetătorii au ajuns la concluzia că doar 1% din „super-raspânditori” (super-spreader), adică atunci când o mică adunare de oameni duce la un număr mare de infecții, provin din transportul public.

Spre deosebire de locurile de muncă, unde riscul este mult mai mare, oamenii sunt doar în trecere în mijloacele de transport în comun și de multe ori nu vorbesc cu nimeni, ceea ce reduce considerabil cantitatea de virus disipat în atmosferă. Mai mult, iar acest lucru este valabil în majoritatea țărilor studiate, în timp ce măștile sunt obligatorii în transportul public, acest lucru nu se întâmplă adesea în mediile de lucru închise.

Adesea e foarte dificil

Majoritatea autorităților de sănătate publică din țările studiate sunt de acord că este adesea foarte dificil să monitorizezi cu exactitate toate grupurile, toate aceste focare epidemice. În concluzie, indiferent dacă este vorba de transportul public sau orice alt mediu studiat, numai comparațiile cu condițiile normale de utilizare ar putea face posibilă o evaluare exactă. Daily Mail specifică că acest lucru a fost făcut în 2011, pentru gripă, de Universitatea din Nottingham. La acea vreme, studiul a descoperit că persoanele care utilizează transportul public în timpul epidemiilor de gripă sunt de până la șase ori mai expuși să fie infectați decât alții.