SABI. Dr. Alis Grasu: ”Am speranță că nu vom pierde cele 121 de posturi suplimentate în perioada stării de alertă”

Serviciile de ambulanță și direcțiile de sănătate publică sunt în așteptarea avizării Legii 59/2022 pentru a nu pierde posturile suplimentate în perioada stării de alertă, a declarat pentru Puterea.ro, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, dr. Alis Grasu.

Este vorba despre 1.000 de posturi la serviciile de ambulanță și alte 1.000 la direcțiile de sănătate publică.

Managerul SABI, dr. Alis Grasu, este optimistă că, în baza Legii 59/2022, aflată în circuitul de avizare, cele 121 de posturi suplimentate să se mențină pe statul de plată al SABI.

În perioada stării de alertă, la SABI numărul personalului medical a fost suplimentat cu 121 de posturi peste statul de funcțiuni. Chiar dacă se vor păstra cele 121 de posturi, în continuare SABI este sub normativ cu aproximativ 300 de posturi. Managerul SABI, dr. Alis Grasu subliniază că, din 2013, la SABI schema de personal a fost redusă cu 688 de posturi.

Managerul SABI are speranță că, odată cu ridicarea stării de alertă, cele 121 de posturi suplimentate se vor păstra, având în vedere deficitul major de personal, mai ales că, la sfârșitul acestei luni, inclusiv medicii rezidenți își vor finaliza detașarea la SABI. De asemenea, de la SABI vor fi retrase și cele 20 de mașini de la ISU care au fost detașate în perioada stării de alertă.

Cu deficit de personal se confruntă toate serviciile de ambulanță din țară. La nivel național, în perioada stării de alertă, la serviciile de ambulanță numărul personalului suplimentat s-a ridicat la 1.000.

În prezent, Legea nr.59/2022 în care se stipulează menținerea posturilor suplimentate în perioada stării de alertă se află în circuitul de avizare. Dacă se întârzie acest proces, posturile suplimentate vor putea fi folosite în continuare prin prelungirea termenelor, până la intrarea în vigoare a legii.

Dr.Alis Grasu spune că la SABI cererea pentru recoltarea de probe biologice  pentru testări Covid la domiciliu a scăzut, ajungând la circa 200 pe zi. Totuși, în continuare, la  SABI se înregistrează un număr mare de apeluri legate de celelalte patologii.

Cu aceeași problemă se confruntă și direcțiile de sănătate publică, unde în perioada stării de alertă, numărul personalului a fost suplimentat, în total, la nivel național, cu 1.000 de posturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...