Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România: Există un risc însemnat de avalanșă, un fenomen imprevizibil

Țara noastră este pe locul 9 în lume ca număr de avalanșe cu victime, a declarat președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu, și a îndemnat turiștii să manifeste prudență și să încerce să evite zonele în care se formează astfel de fenomene.

Anunțăm pe toate canalele mass media despre acest risc de avalanșă. În acest moment avem un risc de gradul 3, adică risc însemnat de avalanșă. Măsurătorile sunt făcute de colegii noștri de la Administrația Națională pentru Meteorologie și echipele de salvare montană pe care le avem în bazele din munte. Într-adevăr, riscul este ridicat. Pe fețele nordice avem acumulări foarte mari de zăpadă”, a spus Sabin Cornoiu la știtilre B1 TV.

El a mai adăugat că turiștii trebuie să fie responsabili atunci când abordează traseele turistice și ies din perimetrul stațiunilor de practicare a sporturilor de iarnă. „Încercăm să avertizăm pe această cale. Suntem o țară în care se produc frecvent asemenea evenimente. Avem o statistică care nu ne este favorabilă, suntem pe locul 9 în lume la astfel de evenimente cu victime, și atunci tragem un semnal de alarmă ca turiștii să fie cât mai responsabili și să încerce să evite zonele în care se formează asemenea fenomene”.

Recomandabil este ca turiștii să renunțe la aceste ascensiuni în această perioadă

Sabin Cornoiu a explicat că evaluarea riscului se face pe o scară de la 1 la 5. „Această măsurătoare se face pe o scară de la 1 la 5, dar deja la gradul 3 avem risc însemnat de avalanșă, 4 și 5 sunt riscuri iminente și riscuri foarte, foarte mari, deci turiștii trebuie să fie atenți în aceste momente, să aleagă foarte bine traseele pe care merg, să evite zonele cu aglomerări mari de zăpadă, dar recomandabil este să renunțe la aceste ascensiuni în această perioadă pentru că oricând cineva sau ceva poate să declanșeze avalanșa și să îi surprindă într-o zonă pe care dânșii o consideră sigură. Bineînțeles, alpiniștii cu experiență pot să își facă un management bun al riscului, să facă o evaluare a riscului în zona respectivă, dar nu toate elementele depind de ei. Avalanșa este un fenomen imprevizibil, necontrolabil și oricând se pot supune acestui risc”, a adăugat Sabin Cornoiu.

Întrebat dacă în aceste zile au existat cazuri deosebite care au necesitat intervenția salvamontiștilor, el a spus: „Nu, în afara perimetrelor de practicare a sporturilor de iarnă nu am avut evenimente deosebite. Cred că în Ceahlău a fost o singură situație, cu câteva persoane surprinse de vremea foarte rea, intraseră într-o stare de epuizare și de hipotermie. Vremea a fost rea la munte – repet, a fost viscol, cu transport de zăpadă, cu vizibilitate redusă – și turiștii experimentați nu s-au avântat în aceste zile pe crestele munților”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...