Sala de detenție, introdusă în școlile din România, pentru elevii care deranjează orele

Publicat: 13 iun. 2024, 06:31, de Andrei Ceausescu, în Educație , ? cititori
Sala de detenție, introdusă în școlile din România, pentru elevii care deranjează orele

Ministerul Educației a propus o măsură inedită pentru disciplinarea elevilor care perturbă orele: detenția într-o sală sub supravegherea unui profesor, unde aceștia vor fi nevoiți să citească sau să rezolve fișe de lucru. Această inițiativă face parte din proiectul de Statut al Elevului 2024, pus în consultare publică miercuri seară, 12 iunie, scrie Edupedu.ro.

Conform proiectului, elevii vizați ar urma să fie escortați într-o sală special desemnată pentru acest scop, în timpul orei în care au cauzat probleme, conform informațiilor oferite de sursa citată. Activitățile pe care aceștia ar trebui să le desfășoare în detenție vor fi stabilite de profesorul sau de cadrul didactic auxiliar care îi supraveghează.

Două exemple de activități menționate în proiectul Statutului Elevului 2024 sunt „lectură suplimentară” și „completarea de fișe de lucru”. Cu toate acestea, nu este clar dacă elevilor care sunt reținuți în acest mod li se va înregistra absența.

Această propunere de impunere a măsurii de detenție a fost inițiată de sindicatele angajaților din Învățământ încă din 11 aprilie 2023. În trecut, FSE „Spiru Haret” a mai propus reintroducerea exmatriculării elevilor în legislație, amenzi pentru părinți și includerea notei la purtare în calculul admiterii la liceu sau la examenul de Bacalaureat.

Reprezentanții FSE „Spiru Haret” au explicat că detenția în această formă presupune ca elevii să stea într-o sală după ore sub supravegherea unui cadru didactic, având ocazia să reflecteze asupra comportamentului lor. Aceștia vor fi informați în scris, prin excepție, părintele/tutorele/reprezentantul legal al elevului, iar elevii cu cerințe educaționale speciale vor fi asistați de personal specializat în timpul activităților desfășurate în detenție.