Salariile în România au crescut de trei ori față de media UE și zona euro

În fruntea creșterilor salariale anul trecut, România a înregistrat anul trecut o majorare de trei ori peste media europeană. Cu toate acestea, suntem în continuare codași în ceea ce privește valoarea veniturilor obținute prin muncă.

Conform Eurostat, în 2022 venitul mediu pe oră în întreaga economie a Uniunii Europene a fost estimat la 22,9 € în UE și 25,5 € în zona euro. Comparativ cu 2021, acestea au crescut cu 4,4% în UE și cu 4,0% în zona euro.

În zona euro, salariile pe oră și salariile au crescut în rândul tuturor membrilor. Cel mai puțin s-a întâmplat în Italia, Malta și Finlanda (+2,3% fiecare) și cel mai mult în Lituania (+13,4%), Estonia (+8,8%) și Croația (+8,7%).

Pentru statele UE din afara zonei euro, salariile orare exprimate în moneda națională au crescut, de asemenea, în toate țările. Cel mai puțin s-a înregistrat în Danemarca (+2,2%) și Suedia (+3,0%) și cel mai mult în Ungaria (+16,4%), Bulgaria (+15,5%), România (+12,3%) și Polonia (+11,7%).

În ce sectoare economice s-au majorat salariile

În 2022, comparativ cu 2021, salariile pe oră în zona euro au crescut cu 2,9% în economia (în principal) non-business și cu 4,4% în economia de afaceri: +3,9% în industrie, +4,9% în construcții și + 4,5% în servicii.

În UE, salariile orare au crescut cu 3,2% în economia (în principal) non-business și cu 4,9% în economia de afaceri: +4,6% în industrie, +5,2% în construcții și +5,0% în servicii.

În UE, activitățile economice care au înregistrat cele mai mari creșteri anuale ale salariilor și salariilor pe oră în 2022 au fost:

– din domeniul „minerit și exploatare” (+9,6%),

– activități profesionale, științifice și tehnice (+6,4%),

– furnizare de energie electrică, gaze, abur și aer condiționat și activități financiare și de asigurări (ambele +5,6%).

2 COMENTARII

  1. Vedeti ca iar va veni mincinosul Vasilescu – consilier BNR – sa va spuna ca nu se pot mari salariile pana nu crestem productivitatea. Ce omite individul sa spuna este ca salariu raportat la productivitate, de exemplu in Germania, este dublu fata de Romania. Adica, din punct de vedre al productivitatii este loc pentru dublarea salariilor. Dar asta ar trebui sa se faca impreuna cu injumatatirea sinecuristilor angajati la stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...