Studiu: salariile mari și slujbele sigure, principalele ancore în piața IT

Publicat: 19 oct. 2020, 16:45, de Cezar Amariei, în Business , ? cititori
Studiu: salariile mari și slujbele sigure, principalele ancore în piața IT
studiu IT

Banii, siguranța și atractivitatea sunt principalele motive pentru care este aleasă piața de IT. Industriile creative și Telecom sunt celelalte ramuri, în topul preferințelor.

În perioada iunie – iulie 2020, Codecool a realizat studiul de piață „The Future is IT”, pentru a afla mai multe despre percepția românilor cu privire la domeniul IT. 

Conform rezultatelor studiului, industria IT este una foarte atractivă, în condițiile în care trei sferturi dintre respondenți au afirmat că sunt interesați de o carieră în domeniu.

Astfel, 64% dintre cei întrebați unde ar dori să lucreze au ales IT-ul, urmat apoi de Industriile Creative (50%)  și  Telecom (38%). Tot IT-ul a ocupat, cu 80%, prima poziție și la capitolul siguranța joburilor pe termen lung, la o distanță considerabilă de celelalte industrii, respectiv de două ori mai mulți față de următoarele opțiuni (sectorul Farma, Financiar și Telecom).

IT-ul conduce detașat în topul preferințelor la salarii, 91% dintre respondenți considerându-l cel mai rentabil domeniu. Pe locurile următoare se clasează domeniul Financiar (57%) și Farma (35%).

În ceea ce privește așteptările salariale, pentru o poziție de programator junior fără experiență în domeniu, 40% dintre respondenți au spus că se așteaptă la un salariu net de 2001 – 3000 lei, 31% își doresc între 3001 – 4000 lei, 12% vor 4001 – 5000 lei, 8% vor mai mult de 5000 de lei, în vreme ce 9% se așteaptă la mai puțin de 2000 de lei.

O treime dintre respondenți au declarat că ar fi dispuși să dedice între 6 și 12 luni dobândirii abilităților de programare, tot atâția ar dori să termine cursul între 3 și 6 luni, în timp ce aproape un sfert sunt gata să investească până la un an în studii.

Studiul a fost realizat online, prin metoda CAWI, pe un eșantion de 1.864 de persoane, cu vârste peste 18 ani din România și cu interes pentru zona IT&tech.

Anul trecut, România se confrunta cu un deficit de peste 15.000 de profesioniști în domeniul IT&C.