„Salariu minim” de peste două mii de euro: unde în Europa sunt cele mai mari salarii?

Publicat: 27 apr. 2025, 07:31, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
„Salariu minim” de peste două mii de euro: unde în Europa sunt cele mai mari salarii?

Un salariu minim mai mare nu garantează întotdeauna un standard de viață superior, dacă prețurile pentru chirie, utilități și alimente sunt, de asemenea, ridicate.

Evaluarea atât a salariului minim nominal, cât și a puterii de cumpărare poate ajuta la luarea unei decizii mai informate privind alegerea unei noi țări unde să mergem la muncă sau să unde să trăim. Diferențele între statele europene sunt semnificative, iar uneori, motiv pentru care o analiză detaliată a acestor factori devine crucială.

Luxemburg, liderul incontestabil al salariilor minime

Luxemburg rămâne țara cu cel mai mare salariu minim din Europa, cu o sumă de 2.638 de euro lunar, conform datelor Euronews din ianuarie 2025. Această performanță situează Luxemburgul pe primul loc în clasamentul celor 22 de state membre ale Uniunii Europene care au un nivel al salariului minim stabilit prin lege.

În continuare, Irlanda oferă al doilea cel mai mare salariu minim, cu 2.282 de euro, urmată de Olanda, unde lucrătorii primesc cel puțin 2.193 de euro. Germania ocupă poziția a patra, cu 2.161 de euro, devansând Belgia, care asigură un salariu minim de 2.070 de euro. Franța închide topul primelor șase locuri, oferind un salariu minim de 1.802 euro.

Diferente semnificative între țările europene

În contrast cu vestul Europei, salariile minime din estul Europei sunt mult mai scăzute. Cehia plătește un salariu minim de 826 de euro, Slovacia de 816 euro, iar România de 814 euro. Cele mai mici salarii minime sunt înregistrate în Letonia – 740 euro, Ungaria – 707 euro și Bulgaria – 551 euro.

Polonia, deși situată în Europa Centrală, reușește să asigure un nivel al salariului minim de 1.091 de euro, depășind astfel alte țări precum Lituania, Portugalia și Cipru.

Importanța puterii de cumpărare

Atunci când comparăm salariile între țări, trebuie luate în considerare și indicatorul de paritate a puterii de cumpărare (PPS – Purchasing Power Standard). Această unitate de măsură reflectă ce cantitate de bunuri și servicii poate fi cumpărată cu o anumită sumă de bani, în țări diferite.

De exemplu, deși salariul minim în Germania este de 2.161 de euro, nivelul costurilor de trai este semnificativ mai ridicat decât în ​​Bulgaria. Astfel, aceeași sumă de bani are o valoare diferită în funcție de țară.

Datele furnizate de Qery, companie specializată în analiza și vizualizarea tendințelor sociale și economice, arată că Germania se menține lider și în ceea ce privește puterea de cumpărare, cu un salariu minim ajustat de 1.992 euro PPS. În schimb, Estonia înregistrează cea mai mică valoare, cu doar 878 euro PPS pentru un salariu minim de 886 de euro. România deține locul 10 într-un astfel de clasament cu un salariu de 1340 euro PPS.

Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia nu au un salariu minim național stabilit prin lege.