Salariul mediu nominal net a ajuns la 3.620 de lei în decembrie

Salariul mediu nominal net a fost 3.620 lei în decembrie, în creştere faţă de luna precedentă cu 209 lei (+6,1%), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, de 8.350 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante 1.685 lei.

În luna decembrie 2020, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5/906 lei, cu 341 lei (+6,1%) mai mare decât în luna noiembrie 2020.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,4%.

Creșteri salariale

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în intermedieri financiare, cu 28,2%, în industria metalurgică, cea de prelucrare a ţiţeiului, a produselor farmaceutice de bază, producţia şi furnizarea de energie, fabricarea altor produse din minerale nemetalice.

De asemenea, între 21% şi 25,5% şi în telecomunicaţii, extracţia petrolului brut, alte activităţi extractive, colectarea şi epurarea apelor uzate, extracţia minereurilor metalifere, silvicultură şi exploatare forestieră, fabricarea hârtiei, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor mijloace de transport, extracţia cărbunelui superior şi inferior – între 12% şi 18%.

Scăderi salariale

Scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost consemnate în transporturi aeriene (-5,2%) şi în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (-2%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+6,7%, și în administraţie publică (+1,3%). Câştigul salarial mediu net a scăzut în învăţământ comparativ cu luna precedentă (-2,4%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

Indicele câştigului salarial real a fost 106,2% în decembrie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Indicele câştigului salarial real a fost 105,7% pentru luna decembrie 2020 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 242,3%, cu 13,2 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna noiembrie 2020.

1 COMENTARIU

 1. Sa vorbim totuși despre adevăr și sa nu mușamalizam adevarul trecând direct la salariul mediu.
  Majoritatea romanilor muncesc și trăiesc din: Majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2021 e la un pas de oficializare. Ministerul Muncii a publicat proiectul de Hotărâre de Guvern care stabilește majorarea salariului minim brut pe economie la 2.300 de lei începând de la 1 ianuarie 2021.
  “Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect aici. Proiectul nu a fost însă adoptat în ședința de guvern din 15 ianuarie. Vom reveni cu detalii despre data adoptării, îndată ce le vom obține.”
  Salariul minim pe economie este valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar pe care legea țării o permite angajatorilor să-l acorde unui salariat.
  Sărăcia urlă în rândul celor care drămuiesc ultimul ban și se culcă invariabil cu gândul la ziua de mâine.
  Din câteva sute de lei lunar, cei defavorizați încropesc coșul zilnic din care jumătate constă în alimente.
  Peste o treime din copiii României trăiesc sub pragul sărăciei, mai ales în mediul rural. Dintre ei, 150.000 copii adorm seara flămânzi.
  Avem cea mai mare rată a sărăciei, anume 20%, față de media de 5,9% din Uniunea Europeană.

  Nu va este rușine domnule jurnalist Răzvan Zamfir ? Ziarul PUTEREA ?
  Până la salariul mediu nominal net, vă mor copii, părinții într-o stare jalnică

  Pentru săracii lipiți ai societății, o sută de lei contează cât o sută de mii pentru milionarii care tot cresc și se înmulțesc precum ciupercile după ploaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole