Salata cu icre de ştiucă de Tulcea va beneficia de Indicație Geografică Protejată din partea Comisiei Europene

Publicat: 05 iun. 2021, 22:30, de Răzvan Zamfir, în Food , ? cititori
Salata cu icre de ştiucă de Tulcea va beneficia de Indicație Geografică Protejată din partea Comisiei Europene

Comisia Europeană (CE) a aprobat joi înscrierea produsului românesc Salată cu icre de ştiucă de Tulcea în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al CE.

Potrivit Ministerului Agriculturii, produsul Salată cu icre de ştiucă de Tulcea – Indicaţie Geografică Protejată este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29% icre, dintre care minimum 15 % icre de ştiucă sărate cu bobul întreg şi maximum 14% icre de peşte deltaic sărate, în amestec cu apă carbogazificată şi zeamă de lămâie.

Aspectul produsului este conferit de consistenţa cremoasă şi omogenă, în care se disting boabele întregi de icre de ştiucă, iar produsul finit se diferenţiază de alte produse din aceeaşi categorie prin faptul că pentru obţinerea acestuia nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză.

Salata cu icre de ştiucă de Tulcea este un produs care reprezintă tradiţia locală de prelucrare a peştelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate.

Alte 20 de produse e posibil să fie înregistrate

Elementele menţionate au creat premisele unei dezvoltări deosebite a tradiţiilor pescăreşti şi asigură legătura dintre caracteristicile produsului şi condiţiile naturale din aria geografică, respectiv Delta Dunării, care au condus la obţinerea Indicaţiei Geografice Protejate pentru acest produs.

Această nouă indicaţie se va alătura celor 1.760 de produse deja protejate la nivel european.

România avea anterior şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, dintre care şase Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată, Cârnaţii de Pleşcoi şi Caşcaval de Săveni, iar Telemeaua de Ibăneşti pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru încă trei produse în scopul dobândirii protecţiei europene, din care două pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: Telemea de Sibiu, şi Plăcinta dobrogeană precum şi un produs Salata tradiţională cu icre de crap pentru dobândirea protecţiei europene Specialitate Tradiţională Garantată.

Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european.