Cea mai mare parte a comerțului dintre China și Rusia se desfășoară de mult timp prin Manciuria, principalul punct de trecere a frontierei sino-ruse, scrie New York Times. Trenuri și camioane din Rusia trec granița în China, transportând cherestea sau scânduri proaspăt tăiate: pin pentru construcții și mobilă, mesteacăn alb, plop pentru turnarea betonului și ulm pentru susținerea minelor de cărbune. Acest flux subliniază slăbirea poziției economice a Rusiei.
Salvată sau transformată în „sclavă”: NYT dezvăluie schema comercială a Chinei cu Rusia
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/04/China-Rusia.jpg)
După invazia la scară largă a Ucrainei, piețele europene au fost în mare parte închise Moscovei. China a devenit singura economie majoră care susține Rusia. Aproape 6% din economia rusă constă acum din exporturi către China. Majoritatea mărfurilor trec printr-un singur loc de la granița dintre cele două țări.
China menține Rusia în dificultate economică
Practic, Rusia a devenit acum satelitul economic al Chinei, dependentă de Beijing pentru producția de bunuri industriale și vânzarea de materii prime pe care China le-ar putea cumpăra, dacă ar dori.
Aproape 6% din economia rusă merge acum către China. Strategia economică oficială a Manciuriei, „aprovizionare rusească, prelucrare chinezească”, pune accentul pe transformarea Rusiei într-un furnizor de materii prime pentru vastul sector manufacturier al Chinei, care îl depășește pe cel al Rusiei. În același timp, Moscova depinde de Beijing pentru îmbrăcăminte, electronice și chiar mașini. De la începutul războiului din Ucraina, exporturile chinezești au crescut cu 71%.
Moscova și Beijingul și-au construit propriul sistem financiar pentru tranzacționarea rublelor și yenilor pentru a evita sancțiunile impuse de Washington.
Probleme în comerțul dintre China și Rusia
Deși Rusia și China au devenit parteneri comerciali din ce în ce mai apropiați, există unele semne de tensiune. De exemplu, Moscova a interzis furnizarea de pini proaspăt tăiați către Beijing. China, la rândul său, a impus tarife vamale la importurile de cărbune rusesc la începutul anului 2024, deoarece minele de cărbune chinezești și-au crescut producția și s-au plâns de concurență.
Cea mai mare tensiune în relațiile comerciale este legată însă de mașini. În 2021, mașinile chinezești nu erau foarte populare în Rusia, dar după invazia Ucrainei, totul s-a schimbat. Potrivit companiei de cercetare GlobalData Automotive, până la sfârșitul verii anului 2024, mașinile chinezești ocupau 60% din piața rusă.
Moscova a impus o taxă de 7.500 de dolari pentru mașinile importate, pentru a proteja producătorii autohtoni. Taxa, care a intrat în vigoare la 1 octombrie, nu se aplică mașinilor second-hand cumpărate de ruși pentru uz personal. Prin urmare, exporturile de mașini chinezești către Rusia au scăzut cu 58% în primele cinci luni ale acestui an față de anul precedent.
Oamenii de afaceri chinezi din Manzhouli exploatează o lacună legată de piața mașinilor second-hand. O reprezentanță auto de la granița cu Rusia oferă BMW-uri, Land Rover-uri, Volkswagen-uri și alte mărci populare second-hand, precum și mărci chinezești precum Zeekr și Hongqi. Angajații au explicat că nu există mașini noi, dar se pot cumpăra mașini second-hand care au „doar” o lună vechime.
Comerțul China-Rusia a depășit 240 de miliarde de dolari
China a declarat în repetate rânduri că nu oferă asistență militară directă Rusiei, dar menține legături comerciale puternice. Beijingul este cel mai mare cumpărător de petrol, cherestea și cărbune rusesc și va deveni în curând cel mai mare cumpărător de gaze rusești.
În 2024, comerțul dintre cele două țări a depășit 240 de miliarde de dolari, o creștere de două treimi față de februarie 2022. China a furnizat multe dintre dronele și componentele acestora folosite de Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.
Ambasadorul SUA la Beijing, Nicholas Bernst, a numit sprijinul acordat de Beijing invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia, prin furnizarea de tehnologie pentru rachete și alte arme, o „mare greșeală”.