Salvați Copiii: Recomandări create de adolescenți pentru vacanțe fără dependență de internet

Publicat: 25 iul. 2025, 15:28, de Anamaria Ionel, în ACTUALITATE , ? cititori
Salvați Copiii: Recomandări create de adolescenți pentru vacanțe fără dependență de internet

Într-o perioadă în care adolescenții ajung să petreacă până la 10 ore pe zi online, organizația Salvați Copiii lansează un ghid inedit, conceput chiar de tineri, care propune alternative reale la statul pe internet: activități offline pentru o vară cu mai multă joacă, mișcare și conexiuni reale.

Ghid creat de adolescenți

Potrivit unui comunicat al Salvaţi Copiii transmis vineri, mini ghidul propus de organizaţie cuprinde recomandări de a petrece timp în vacanţă, fiind creat cu ajutorul adolescenţilor, în cadrul unui eveniment pilot, „Unplugged Hackathon”, atelier intensiv de creaţie colaborativă, folosind tehnologia.

Ghidul creat în cadrul evenimentului va fi publicat pe site-ul https://oradenet.ro/ şi va putea fi consultat începând cu după-amiaza de vineri.

Ore întregi petrecute de copii în faţa ecranelor

Potrivit datelor organizaţiei, aproape jumătate dintre copii petrec peste şase ore pe zi online, iar vârsta de debut în utilizarea reţelelor sociale a coborât chiar şi la cinci ani. Pe perioada verii, copiii ajung să petreacă chiar şi zece ore pe ecrane, unde se confruntă cu presiuni constante de a fi vizibili, acceptaţi, amuzanţi, perfecţi, înainte de a avea resursele psihologice necesare pentru a înţelege şi gestiona aceste aşteptări nerealiste.

În 2025, intervalul de vârstă în care utilizarea reţelelor sociale devine semnificativă este de 5-10 ani, în condiţiile în care, în 2019, aceasta era de 9 ani, iar în studiul din 2021 vârsta medie la care copiii utilizau reţelele sociale era de 8,2 ani.

Doi din cinci adolescenți spun că au fost jigniţi sau au primit „mesaje supărătoare” pe internet, în creştere comparativ cu 2021 şi 2024, arată cel mai recent studiu realizat în rândul copiilor din 2025.

Un procent de 48,3% dintre copii petrec peste şase ore pe zi online, majoritatea acestui timp fiind dedicat reţelelor sociale.

Un copil din trei, dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizaţiei în 2020- 2021, s-a confruntat cu stări de anxietate şi a avut nevoie de consiliere şi suport psiho-emoţional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenţilor, mergând până la consecinţe extrem de grave, anume tentative de suicid.