EXCLUSIV. Șantajul incredibil al liderilor sindicali prin care au blocat majorarea salariilor la CFR Călători

Negocierile privind noul contract colectiv de la CFR Călători au intrat în impas din cauza unor lideri sindicali care vor mențină doar privilegiile lor și nicidecum să crească salariile angajaților.

De ce nu doresc liderii sindicali creșterea salariilor cu 10% și a tichetului de masă cu 5 lei

De la 1 iunie 2022 ar trebui să intre în vigoare noul contract colectiv pentru angajații companiei CFR Călători. Numai că, negocierile s-au blocat din cauza liderilor sindicali care doresc doar să se mențină huzurul sindical și nicidecum să crească salariile ceferiștilor.

De fapt, liderii sindicali grupați în jurul lui Maxim Rodrigo, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) și Mare Grigore, președintele Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial Vagoane (FNFMCV) vor să mențină remunerațiile lunare de nababi, adică 10.000-12.000 de lei, plus mașină, carburanți, telefoane, toate gratis, adică plătite de CFR Călători.

Scandalul negocierilor privind noul contract colectiv a pornit din momentul când directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, le-a propus sindicatelor creșterea salariului cu 10% de la 1 iunie 2022 și totodată a tichetului de masă de la 15 la 20 de lei, adică cu circa 30% ( 5 lei) dar, în același timp, să se desfințeze funcția de expert relații sociale.

Însă, când au auzit că se dorește desființarea funcției de expert relații sociale, cei doi boși sindicali de la calea ferată Mare Grigore și Maxim Rodrigo plus cei 29 de lideri sindicali de la CFR Călători au luat foc și au blocat negocierea contractului colectiv. De ce? Pentru că fiecare boss sindical ar trebui să meargă în producție, adică la locul de muncă avut înainte de a ajunge lider sindical, ceea ce ar însemna că va pierde foarte mulți bani și totodată cam adio huzur sindical.

Ca atare, liderii sindicali condiționează semnarea noului contract colectiv de la 1 iunie 2022 de menținerea privilegiilor lor ca lideri sindicali.

Vreo 70 de nababi sindicali sunt deghizați în experți relaţii sociale

Trebuie precizat că de vreo șapte ani, liderii sindicali de la calea ferată beneficiază, printr-o șmecherie ieftină, de un bonus financiar incredibil. De la 1 decembrie 2014, an de an, circa peste 70 de liderii sindicali, au devenit experți în relaţii sociale, postura din care au beneficiat şi de o remuneraţie lunară la nivelul unui operator de exploatare comercială (gradul II), între 2.500 şi 2.560 de lei, sau la nivelul unui instructor sau mecanic-instructor (gradul I), între 3.305 şi 3.365 de lei.

Între timp aceste remunerații lunare s-au majorat ajungând anul trecut la circa 5.700 de lei. În plus, toţi experţii în relaţii sociale au beneficiat gratuit din partea companiei CFR de un autoturism cu 150 până la 250 de litri de carburant lunar şi de telefon cu un abonament de 20 de euro.

Să tot fi lider sindical cu 3.700 de euro pe lună!

Potrivit informațiilor furnizate către PUTEREA de Ministerul  Transporturilor și Infrastructurii, CFR SA are astăzi 33 de experți relații sociale, CFR Călători-29, iar CFR Marfă-7. Asta înseamnă 69 de lideri sindicali deveniți și experți în relații sociale.

Cel mai elocvent exemplu de huzur sindical la calea ferată este Rodrigo-Gabriel Maxim, controversatul președinte al Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) care amenință, iar, cu greva generală.

Conform ultimei declarații de avere aferente anului fscal 2020, acesta a încasat ca expert relații sociale suma de 68.718 lei, adică 5.726 de lei pe lună. Pe lângă acești bani, în 2020, Rodrigo Maxim a mai băgat în buzunar încă 35.504 lei, adică 2.958 de lei pe lună, dar cei mai mulți i-au venit de la Consiliul Economic și Social (CES). Ca membru CES, sindicalistul Rodrigo Maxim a încasat în 2020 suma de 105.218 de lei, adică 8.768 de lei.

Astfel, în 2020, acest lider sindical de la calea ferată a fost remunerat cu 209.440 de lei, adică circa 44.000 de euro, ceea ce a însemnat vreo 3.700 de euro pe lună. Practic, sindicalistul Rodrigo Maxim a încasat în 2020 mai mulți bani decât fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode (166.697 lei), dar și de decât foștii premieri Ludovic Orban și Florin Cîțu (171.247 lei) și președintele Klaus Iohannis (178.391 lei).

Așadar, trai pe vătrai pentru liderii sindicali care se dau de ceasul morții pentru binele ceferiștilor doar în fața camerelor de luat vederi. Dacă doresc binele ceferiștilor, de ce oare liderii sindicali nu renunță la bonusul de expert relații sociale și toate privilegiile sindicale, inclusiv la încasarea gratuită a cotizației sindicale de către companie?

9 COMENTARII

 1. Cu ce fel de oameni trebuie sa muncesti ca sa ruinezi un institut, o uzina sau vreo fabrica importanta ?
  Cu astfel de ticalosi ai ucis un popor, ai ruinat si ai vandut o Romanie.
  Ati ajuns rusinea Europei.

 2. Deontologii Teleanu a rămas la fel de imbecil ca pe vreme când „lucra” la fițuica Ziua! Nici poveste de vreo ofertă de creștere salarială avansată de Preoteasa și nici poveste de blocaj la negocieri! Este o minciună sfruntată marca Teleanu! Manipulare pa bani ca pe vremuri, Ioane!

 3. Deontologul Teleanu a rămas la fel de imbecil ca pe vreme când „lucra” la fițuica Ziua! Nici poveste de vreo ofertă de creștere salarială avansată de Preoteasa și nici poveste de blocaj la negocieri! Este o minciună sfruntată marca Teleanu! Manipulare pe bani ca pe vremuri, Ioane!

 4. Domnule Teleanu, sa stiti ca cu vorbe de 2 lei nu veti reusi sa il denigrati pe domnul Maxim Rodrigo, este cam singurul lider din Calea Ferata care mai lupta pentru mentinerea Caii Ferate, multi stiu ce face dl Maxim Rodrigo si de actiunile pe care le inteprinde pentru ca sa mai existe CFR Calatori si ca salariatii din CFR Calatori SA sa mai aiba un loc de munca.
  Cand scrieti articole mai informativa si veniti cu date concrete, din acest articol este clar ca ati avut ca tema data sa il denigrati doar pe domnul Maxim, de dl Grigore Mare de ce nu ati dat date legat de venituri??? Ce sa intelegem???

 5. Domnule Teleanu, sunteti dezinformat, nu tot ce scrie in CCM inseamna ca si beneficiaza dl Maxim. El nu are de la societate telefon, combustibil, etc.
  Cand faceti afirmati de genul ,,negocierile s-au blocat din cauza liderilor sinducali,, ar trebui sa si aveti dovezi in acest sens, deoarece la ultima sedintă de negociere domnul Maxim a solicitat sa se dea o crestere de salariu de 12% la toti salariatii CFR CĂLĂTORI si tichete de masa de 30 lei/zi lucratoare si a aratat ca sunt bani in BVC-ul aprobat pe anul 2022 pentru CFR CĂLĂTORI, insa de la Administratie nu s-a venit cu nici o ofrrta de crestere salariale si nici vorba de o crestere de 10% a salariului asa cum sustineti dumneavoastra tendentios.

 6. Citeam articolul dumneavoastră despre negocierile privind noul contract colectiv de la CFR Călători și faptul că ar fi intrat în impas din cauza unor lideri sindicali care vor nicidecum să crească salariile angajaților de la 1 iunie 2022 și spuneți dumneavoastră că negocierile sau blocat din cauza liderilor sindicali care nicidecum nu doresc să crească salariile ceferiștilor ceea ce este o dezinformare voit răutăcioasă înainte de Mitingul de Protest din 4 Mai 2022 din Piața Victoriei ce va avea loc între orele 10.30-13.00 si la care s-au anunțat că vor participa circa 500 ceferisti. Mai spuneți FARA A FI INFORMAT CORECT că scandalul negocierilor privind noul contract colectiv a pornit din momentul când Directorul General al CFR Călători Traian Preoteasa le-a propus sindicatelor creșterea salariului cu 10% de la 1 iunie 2022 și tot o dată a tichetului de masă de la 15 la 20 RON ceea ce nu este adevarat si precizați ca în același timp DG a cerut să se desființeze funcția de experti relații sociale. Mai mult spuneți că fiecare boss sindical ar trebui să se întoarcă la locuri de muncă avut înainte de a ajunge lider sindical ceea ce înseamnă că va pierde foarte mulți bani și țin să vă precizez că vă înșelați foarte mult în ceea ce privește faptul că Maxim Rodrigo ar pierde bani daca s-ar intoarce pe funcția care a avut o anterior și de asemenea că acesta s- ar fi opus la o creștere de 10% care nu a fost făcută nici în scris de nimeni și nici de Directorul General Traian Preoteasa. Mai mult vorbiți de o declarație de avere a domnului Maxim Rodrigo pentru anul 2020 și nu pentru anul 2021,când de altfel de la CES are un venit de 31482 lei și nu de 105218 lei etc. Mai mult in ultimii 3 ani nu a luat de la administrația CFR CĂLĂTORI nici un litru de motorină sau benzina si nu a avut nici telefon mobil si nici telefon fix si abonament telefonic de la administrația CFR CĂLĂTORI etc.

 7. La CFR ,indiferent care structura,sindicatele reprezinta mafia si interesul ei.Toate functiile sunt negociate sau ei impart banii rezultati din datul functiei…rtvistii din Grivița au dat 8000 de lei pt post,bani impartiti intre sefa de la personal,Daniel si seful de rev.Oriunde te-ai duce sa iei grupa sau functie iti cer ,,plata”.Ceea ce reprezinta salariul e doar 1% din manariile pe care le fac mafiotii astia.Acu duc ajutoare in Ucraina,vedeti cati bani sifoneaza ministerul si sindicatele acolo…astia de le plang de mila sunt toti cateii lor,cautatii dupa adresa de mail/telefon si o sa aflati ca sunt castravetii lor murati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole