Șantierul din centrul Capitalei, unde au murit luni doi muncitori, nu avea autorizație. Constructorul ține de Primăria Sectorului 3

Publicat: 05 aug. 2021, 05:00, de Răzvan Zamfir, în News , ? cititori
Șantierul din centrul Capitalei, unde au murit luni doi muncitori, nu avea autorizație. Constructorul ține de Primăria Sectorului 3

Șantierul Primăriei Sectorului 3 aflat în apropierea Bibliotecii Naţionale, unde doi muncitori au murit luni, iar alți patru au fost răniți după ce un mal de pământ s-a surpat peste ei, nu avea nicio autorizație de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Nu e clar ce lucrări făcea acolo firma, singura reacție a primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, fiind luni, când a transmis pe Facebook că „este o zi tristă și dificilă pentru comunitate”, fără a face niciun fel de precizări despre natura lucrărilor.

Potrivit Hotnews.ro, lucrarea aparține Algorithm Residential, înființată în urmă cu patru ani de Consiliul Local Sector 3.

Fără autorizație de construcție

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Stat în Construcții, Tiberiu Taropa, a spus, la Digi 24, că lucrările au început în luna iulie 2021, iar investitorul nu a comunicat ISC data începerii lucrărilor de construcții. „Investitorul nu a obținut în prealabil autorizație de construire în condițiile legii. Pentru neîndeplinirea dispozițiilor legislației în vigoare, factorii responsabili vor fi sancționați contravențional”, a afirmat acesta.

Firma fusese amendată de Garda de Mediu

De asemenea, firma fusese amendată de Garda de Mediu. „Noi am dispus încetarea lucrărilor și aducerea la starea inițială. Nu aveau niciun fel de autorizație, drept pentru care s-a întocmit și un proces verbal. S-au dispus măsuri de aducere a terenului la starea inițială și o amendă de 50 de mii de lei aplicată societății respective”, a afirmat, la Digi 24, șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu.

Terenul aparține Ministerului Culturii

Terenul pe care lucra Algorithm Residențial este în proprietatea Ministerului Culturii, care spune însă că nu a contractat lucrările.

„Terenul se află în proprietatea statului și administrarea Ministerului Culturii, însă lucrările nu au fost solicitate sau contractate de către instituția noastră. Urmează să ne adresăm Primăriei Sectorului 3 pentru a obține toate informațiile cu privire la existența documentației necesare pentru lucrările efectuate”, a transmis marți Ministerul Culturii.

Buletin de București a publicat mai multe imagini în care primarul Robert Negoiță apare pe șantierul pe care s-a produs accidentul de muncă, iar fotografiile au fost făcute în luna iulie.

Se construiau câteva terase?

Nici acum la cteva zile de la accident nu este clar ce fel de lucrări executa acolo Algorithm Residential, firma Consiliului Local Sector 3.

Centrul de Investigații Media (CIM) scrie că, prin lucrarea neautorizată de pe terenul Ministerului Culturii, Primăria Sectorului 3 urmărea să modifice accesul auto spre demisolul clădirii Bibliotecii Naționale, acolo unde se află toate sistemele de utilități ale clădirii, dar și instituții precum Depozitul Legal.

Scopul ultim al lucrării ar fi însă amenajarea „câtorva terase” pe cheiul Dâmboviței, în porțiunea cuprinsă între Pasajul Mărășești și fațada de sticlă a clădirii aflată chiar pe malul râului, în „cotul” pe care Dâmbovița îl face înainte de a ajunge în zona Pieței Unirii.

Mai multe surse din Biblioteca Națională au declarat Centrului de Investigații Media (CIM) încă din ziua tragediei că firma pentru care erau angajați cei doi muncitori uciși sub un mal de pământ lucra fără autorizație la reconfigurarea zonei „chiar sub supravegherea primarului Robert Negoiță”.

„L-am văzut (pe Negoiță) cum se învârtea printre muncitori. Erau muncitorii unei firme a Primăriei Sectorului 3. L-am văzut și pe ministru pe șantier, alături de alți oameni din minister”, a declarat una dintre sursele citate.