Săptămâna politică extraterestră: gherile kritziste, mită cosmică și încăierări stelariene!

Publicat: 26 mai 2024, 08:00, de Radu Caranfil, în LIFESTYLE , ? cititori
Săptămâna politică extraterestră: gherile kritziste, mită cosmică și încăierări stelariene!

Reporterii noștri sunt eroii noștri necunoscuți. Aleargă, zi de vară până-n seară, prin toate ungherele Galaxiei ca să ne aducă știri calde. Și trebuie să remarcăm că lucrurile nu stau deloc bine nici în Cosmos. Pe-acolo pe unde există acest concept, politica se împletește cu absurditatea interstelară, iar săptămâna a fost marcată peste tot de turbulențe care sfidează nu doar logica, ci și legile gravitației. Haideți să explorăm împreună o săptămână plină de intrigi galactice care ne arată că, în universul politic, haosul este normal. Ca la noi!

Guvernatorul Zork de pe Planeta Tetrion vs. Gherila kritzistă: „De ce mâzgălești afișele, mă Spritz?”

Guvernatorul Zork de pe Tetrion, cunoscut pentru proclamațiile sale bombastice, a dat din nou alarma. De data aceasta, a fost ținta „gherilei kritziste”, un grup misterios pe care Zork îl acuză de toate eșecurile sale administrative. „Nu mai pot să fac nimic pe planeta asta, că imediat sar kritziștii cu critici și sabotaje! Asta nu e democrație, e anarhie interstelară!”, a tunat Zork, lovind dramatic în pupitrul său de guvernare.

Problema principală a guvernatorului este că gherilele kritziste sunt nevăzute, știut fiind faptul că membrii acestor formațiuni de sabotaj provin de pe una dintre lunile locuibile ale sistemului Tetrion. Și anume Kritz, a cărei gravitație scăzută permite antrenamente de combat în regim de mare viteză. Conduși de neînfricatul lider, Bominique Spritz, rebelii lovesc rapid și dispar în subsecunde!

Locuitorii de pe Tetrion sunt divizați: unii își bat joc de paranoia lui Zork, în timp ce alții susțin că gherilele kritziste sunt reale și periculoase. Indiferent de adevăr, Tetrion se transformă rapid într-un câmp de bătălie politică fierbinte. Rămâne de văzut cine va câștiga acest război stelar al nervilor.

Procesul „Stardust” pe Kepler-42: Reluăm totul de la capăt!

Într-un viraj birocratic predictibil, procesul „Stardust” de pe Kepler-42 se reia de la zero. Judecătoarea Bănguța Sandilian Nebula (așa cum se traduce în intragalactică numele duduii) a fost înlăturată sub pretext că ar fi abuzat de întrebări stupide de-a lungul procesului extrem de complicat. De asemenea, fără a se fi menționat altfel decât în media de pe Kepler-42, este bănuită că ar fi încercat să obțină o încadrare juridică favorabilă a acuzatului Slăbuț Flascu. Acesta din urmă a accidentat mortal doi tineri turiști, în timp ce se afla sub influența unor substanțe dubioase, provenite, n-o să vă vină să credeți!, de pe Terra!

E o șansă cosmică să reluăm totul de la capăt! Dreptatea va învinge!”, au afirmat la unison rudele celor uciși de Flascu. E bine să ne amintim că tot scandalul juridic se desfășoară în Universul Andromeda, unde actul de justiție devine, adesea, un spectacol interminabil și absurd. Foarte probabil din cauza câmpului gravitațional foarte puternic al planetei Kepler-42, care determină o lentoare incredibilă a oricăror acțiuni săvârșite de ființele conștiente. Vom urmări cu interes cum se va desfășura acest nou episod al serialului „Stardust: Justiție eternă, Justiție la infinit”.

Mita cosmică oficializată: salariile funcționarilor cresc cu 10%

Guvernul planetei Galacticon din Sistemul Vega a decis să mărească salariile funcționarilor angajați în sistemul administrativ cu 10%, o măsură pe care opoziția a denunțat-o imediat drept „mită electorală oficializată”. Președintele principalului partid vegan, Melchior Cheeraku a anunțat cu emfază: „Este un act de justiție spațială. Funcționarii noștri merită aceste creșteri!”. Galacticonacii sunt, desigur, mulțumiți că, fără să facă aproape nimic, obțin o creștere nemeritată. Dar acesta este rostul politicii, să mulțumească mai ales pe cei deja mulțumiți.

Criticii, pe de altă parte, consideră că este o tentativă disperată de a cumpăra voturile în ultima clipă. „Nu e decât mită pe față! Cum altfel să-i cumperi pe oameni înainte de alegeri?”, au tunat vocile din opoziție. Pe Galacticon au loc alegeri pentru toate etajele administrative iar măsura este cel puțin suspectă, sub aspect moral. Rămâne de văzut dacă această generozitate guvernamentală va aduce voturile mult râvnite sau va fi văzută ca o manevră cinică, de slabă factură politică.

Fight Club” în Senatul Galactic: Danix vs. Florion

Niciodată nu ne-am fi așteptat să vedem o scenă demnă de „Fight Club” în Senatul Galactic, dar iată că Danix Bâlceanu (fost Partidul Sirius) și Florion Roman (Partidul Sirius) ne-au oferit-o. Într-o încăierare fără precedent, Danix l-a mușcat de trompă pe Florion, stârnind uimirea și dezgustul colegilor senatori.

Este inacceptabil! Am ajuns să ne comportăm ca niște barbari interstelari!”, a exclamat un senator, încercând să despartă combatanții. Incidentul a fost declanșat de o dispută aprinsă pe tema unei legi controversate, dar nimeni nu se aștepta la o astfel de degenerare. Să fie acesta începutul unei noi ere în politica galactică, unde dezbaterile se rezolvă cu pumni și mușcături? Se pare că da, conchid majoritatea analiștilor.

Generalul Koldear și Generalul Zumbravium, în vizorul DNA Galactic: 700.000 de unități cosmice și trafic de influență

Într-un alt episod spectaculos, Generalul de informații Koldear și tovarășul său de arme, generalul Zumbravium sunt cercetați de DNA Galactic pentru trafic de influență. Conform procurorilor galactici, cei doi ar fi pretins 700.000 de unități cosmice de la un om de afaceri interstelar pentru a facilita anumite „servicii”. Servicii, sigur, dar e vorba despre șantaj în scopul obținerii unor beneficii materiale ilegale. Reținem de aici faptul că ancheta DNA Galactic vizează, în sfârșit, personaje care au făcut parte din structurile de forță ale Galaxiei. Despre acest gen de personaje se vehiculează, foarte frecvent, teorii conspiraționiste, nu fără temei. Grupul de pe Luxuria (o planetă a sistemului DauLaBuciȘiMăBucur, așa cum se traduce numele planetei Bangadooshakoitumpaaartz) este pomenit mereu în teoriile care vizează existența unei structuri de influență și profit numită, galactic, Sistemul Paralelogram.

Este o acuzație gravă și ne vom apăra cu toate mijloacele legale”, a declarat Koldear, cu o față de pokerist experimentat. Acest scandal adâncește și mai mult neîncrederea publicului galactic în instituțiile galactice de stat și în cei care ar trebui să le protejeze. Cine știe ce alte secrete murdare vor ieși la lumină?

Un guvernator regional neconvențional și foarte ambițios

Guvernatorul regional, cunoscut pe Arrakis sub numele de Jearje Din Kur, s-a implicat activ în campania electorală. În loc să se bazeze pe discursuri politice sau pe promisiuni vagi, Din Kur umblă din peșteră în peșteră, transportând cu el pungi pline cu gagar (un fel de chifteluțe de nisip), ulei de țoțoancă și făină de shashaba, alimente esențiale pentru supraviețuirea în condițiile aspre ale Arrakisului.

Promisiuni și nereguli grave în timpul campaniei

În timp ce guvernatorul Din Kur încearcă să câștige simpatia alegătorilor prin intermediul alimentelor de bază, restul candidaților se luptă într-un vârtej de promisiuni nerealiste și scandaluri politice. Viermele Suprem Shai Hulud a provocat o tragedie înspăimântătoare, înghițind sute de manifestanți pașnici, iar conducerea actuală încearcă să scape basma curată, atribuind evenimentul unui „accident nefericit”.

În același timp, candidatul la Președinția Arrakisului, Leto Atreides XIII, își continuă campania cu promisiuni de reformă religioasă și transparență, cu previziuni de natură șamanică live și cu ceremonii în care demonstrează că trupul său generează apă gratis. Mulți alegători rămân sceptici în fața acestor afirmații și deomonstrații. Unii susțin că au mai văzut acest film. Pe Arrakis lucrurile stau foarte prost, așa cum relatează corespondenta noastră, Irulan Sângeorxan.

Într-o lume în care nisipurile par să ascundă mai multe decât se vede cu ochiul liber, politica pe Arrakis rămâne un spectacol de circ și de corupție. Rămâne de văzut dacă guvernatorul Din Kur și ceilalți candidați vor reuși să aducă schimbarea atât de necesară pe această planetă implacabilă sau dacă vor fi înghițiți de nisipurile politicii deșertului.

Știrile galactice au ceva farmec, dar seamănă prea mult cu ceea ce se întâmplă la noi

De fapt, asta se vede. Galaxia se mișcă natural. Și mișcările galactice au foarte multă aromă de politic românesc. Sabotaj electoral. Mită guvernamentală. Mită electorală door-to-door. Violență. Și soluțiile la care ne așteptăm. Dispar probele, mai ales când e vorba despre foștii membri ai instituțiilor de forță. Uite-așa. Dispar. Cetățeanul românesc, ca și cel galactic, e cu încrederea la zero.

Hai că mai e un pic și, aici, pe Terra, vom introduce buletinul în urnă.

Hai, că mai e un pic.

Hai!