Ce ne face să transpirăm mai mult – ce alimente provoacă mirosuri neplăcute

Potrivit nutriționistului Lucy Diamond, în ciuda faptului că alimentele sunt direct legate de sistemul digestiv, acestea afectează întregul corp, inclusiv modul în care vom transpira. Unele alimente pot favoriza transpirația – și nu este vorba doar despre mâncarea picantă obișnuită – arată publicația online britanică The Sun. Experta a enumerat și ce alimente accentuează mirosul corporal neplăcut și provoacă transpirație abundentă vara.

Cafeaua și băuturile cu cofeină

Cafeaua de dimineață sau o doză de băutură energizantă nu numai că te ajută să te trezești sau să te înveselești, dar provoacă și transpirații abundente.

Potrivit lui Lucy Diamond, cofeina stimulează sistemul nervos central și activează glandele sudoripare. Acționează ca un vasoconstrictor, putând crește temperatura corpului și provoca transpirație. Cu toate acestea, expertul observă că un efect vizibil se observă doar dacă se consumă cofeină în doze mari sau pur și simplu se bea mai multă cafea decât de obicei.

Alimentele bogate în proteine

Veste proastă pentru iubitorii de carne – o dietă bogată în proteine, deși utilă în controlul greutății, provoacă adesea și transpirație crescută.

Potrivit nutriționistului, organismul are nevoie de mai multă energie pentru a procesa proteinele decât pentru a digera grăsimile sau carbohidrații – iar acest lucru crește temperatura internă și provoacă transpirația. Acest fenomen și-a primit chiar și numele – „transpirație de carne”.

Și nu vorbim doar despre carne: aceasta include și ouăle, peștele, produsele lactate, leguminoasele – toate pot provoca un efect similar.

Alcoolul

Multor oameni le place să savureze un cocktail rece sau să bea o bere rece ca gheața la soare – aceste băuturi pot părea o salvare de la căldură, dar, de fapt, ele cresc transpirația.

După cum explică expertul, alcoolul dilată vasele de sânge și crește fluxul sanguin către piele – drept urmare, începeți să simțiți căldură și să transpirați abundent. În plus, alcoolul perturbă termoreglarea naturală a organismului, făcându-ne și mai vulnerabili la căldura verii.

Fast-food-ul și „gustările” procesate

Mâncarea rapidă, gustările și dulciurile precum chipsurile pot părea gustarea perfectă pe căldură, dar, de fapt, ele cresc transpirația.

Potrivit expertului, conținutul ridicat de sare din astfel de produse provoacă retenția de lichide în organism – în încercarea de a restabili echilibrul, acesta începe să transpire mai intens.

În plus, digestia alimentelor fast-food necesită mai multă energie, ceea ce, la fel ca în cazul alimentelor proteice, crește temperatura internă a corpului – iar acest lucru, din nou, duce la transpirație activă.

Băuturile calde

Se știe că în multe țări cu climă caldă este obișnuit să se consume băuturi calde – acestea ajută la gestionarea temperaturilor ridicate. Cu toate acestea, potrivit nutriționistului, această abordare poate juca un rol dublu.

„Orice băutură fierbinte – chiar și doar apă fierbinte – îți crește temperatura corpului și declanșează transpirația, acesta fiind modul în care corpul tău încearcă să se răcească”, explică Lucy. „Este un paradox: consumul de băuturi calde crește transpirația, dar acesta este motivul pentru care corpul tău se răcește.”

Dulciurile

Consumul excesiv de dulciuri duce, de asemenea, la transpirații neașteptate.

Potrivit medicului, atunci când consumi o masă bogată în zahăr, corpul tău produce activ insulină pentru a procesa glucoza și a o transforma în energie. Aceasta provoacă o creștere bruscă a glicemiei, care este adesea urmată de o scădere la fel de bruscă – o afecțiune cunoscută sub numele de hipoglicemie reactivă. În acest moment, o persoană se simte slăbită, tremurândă și transpiră abundent.

Ceapa și usturoiul

Ceapa și usturoiul nu cresc transpirația în sine, dar te pot face să simți că transpiri mai mult decât de obicei. Acest lucru se datorează faptului că aliina găsită în aceste legume este transformată în organism în compuși de sulf care dau transpirației un miros înțepător, specific. Acest miros duce la senzația că transpiri mai mult.

Totodată, spune nutriționistul, dacă observi că transpiri constant excesiv, fără niciun motiv aparent (căldură sau efort fizic), atunci acesta poate fi un simptom al hiperhidrozei – caz în care ar trebui să consulți un medic.