Sărbătoarea Secerişului, lovită de austeritate. Bani de festival folosiţi pentru şcoală

Publicat: 14 iul. 2025, 15:03, de Anamaria Ionel, în ACTUALITATE , ? cititori
Sărbătoarea Secerişului, lovită de austeritate. Bani de festival folosiţi pentru şcoală
sursa foto: linia1.ro

O tradiție de aproape un secol va fi întreruptă în acest an din lipsă de bani. Primarul comunei Şerbăneşti, din judeţul Olt, a anunţat că va renunţa la  „Sărbătoarea Secerişului”, în acest an, din cauza situaţiei economice generale.

Bani redirecţionaţi pentru reabilitarea şcolii

Evenimentul era organizat în mod tradiţional pe 20 iulie. Mugurel Breoi, a anunţat, însă, pe pagina sa de Facebook că, în acest an, nu va mai avea loc deoarece „resursele financiare trebuiesc gestionate foarte atent” şi că situaţia economică este una foarte dificilă.

Breoi a mai arătat că banii care ar fi fost folosiţi pentru ziua comunei, au fost direcţionaţi către reabilitarea şcolii din localitate.

„Pe 20 iulie NU organizăm «Sărbătoarea secerișului». Situația economică generală este una foarte dificilă și resursele financiare trebuiesc gestionate foarte atent. Banii pentru eveniment au fost folosiți la renovarea școlii Dumitru Popovici din localitate. Am să atașez poze, cum arata școala anterior renovării și cum arată acum. Vă mulțumesc pentru înțelegere!”, a scris primarul, pe pagina de Facebook.

Încă din perioada interbelică, pe 20 iulie, când este prăznuit şi Sfântul Ilie, la Şerbăneşti era organizată „Sărbătoarea Secerişului”.

Măsuri de austeritate anunţate de Guvern

Din cauza situaţiei dificile din punct de vedere financiar în care se află ţara, Guvernul a adoptat o serie de măsuri de austeritate. Măsurile incluse vizează atât reducerea cheltuielilor, cât și creșterea veniturilor statului, cu scopul de a stabiliza finanțele publice.

Executivul urmărește reducerea deficitului bugetar și recâștigarea încrederii investitorilor, evitând în același timp suspendarea fondurilor europene. Pachetul include măsuri pentru creșterea veniturilor, estimate la 9,5 miliarde lei în 2025 și 35 miliarde lei în 2026. Pe partea de cheltuieli, guvernul estimează reduceri de 1,25 miliarde lei anul viitor și peste 57 miliarde lei în 2026.

Printre măsurile cu cel mai mare impact social, amintim creșterea TVA în două praguri, de la 9% la 11% și de la 19% la 21%. De asemenea, mai multe categorii sociale nu vor mai fi scutite de plata CASS. Va scădea numărul de burse acordate elevilor, dar și valoarea sporurilor angajaților din sectorul public.

Potrivit comunicatului oficial, aceste măsuri ar permite României să acceseze fondurile din Cererea de Plată numărul 4 din PNRR. Valoarea totală a acesteia este de 2,68 miliarde de euro.