Sarcină grea pentru Boloș: reducerea cheltuielilor cu 5 miliarde de lei! Festivalurile și evenimentele nu vor mai primi bani

Publicat: 07 aug. 2024, 09:27, de Autor: Andrei Ceausescu, în Finanțe , ? cititori
Sarcină grea pentru Boloș: reducerea cheltuielilor cu 5 miliarde de lei! Festivalurile și evenimentele nu vor mai primi bani
Protest împotriva lui Marcel Boloș. Contabilii și economiștii ies azi în stradă

Într-un an electoral crucial, când politicienii își doresc reînnoirea mandatelor, Guvernul se confruntă cu o sarcină dificilă: reducerea cheltuielilor statului fără a nemulțumi alegătorii.

Presiunea de la Bruxelles nu este opțională, astfel că Executivul trebuie să identifice surse de economii. Obiectivul stabilit este unul ambițios – reducerea cheltuielilor cu 5 miliarde de lei până la sfârșitul anului.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că această misiune a fost stabilită de coaliția de guvernare, sub coordonarea prim-ministrului și a președintelui PNL. „Estimările noastre pentru economii se bazează pe execuția bugetară din lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut. Atunci, cheltuielile cu bunuri și servicii se ridicau la aproximativ 3,8 – 4 miliarde de lei, dar prin aplicarea mecanismelor de plafonare și eliminare a cheltuielilor neurgente, ne propunem să obținem o economie semnificativă,” a declarat Boloș. Măsurile incluse în plan vor viza reducerea cheltuielilor de funcționare ale instituțiilor statului și eliminarea cheltuielilor neesențiale, inclusiv festivaluri și evenimente neurgente.

Deși planul vizează o economie de 5 miliarde de lei, primăriile nu vor fi afectate în mod direct, în special în ceea ce privește cheltuielile de capital și investițiile. Totuși, cheltuielile pentru bunuri și servicii vor fi supuse unor reduceri semnificative.

Ministrul Boloș a menționat că termenul limită pentru finalizarea planului de măsuri este 1 septembrie, așa cum a fost stabilit de Coaliție. „Sunt în plină elaborare a acestui plan și lucrez pentru a-l finaliza până la începutul lunii viitoare,” a subliniat Boloș.

Până în prezent, promisiunile anterioare de reducere a cheltuielilor nu au fost implementate eficient. În primul semestru al acestui an, deficitul bugetar a crescut semnificativ, ajungând la 3,6% din PIB, comparativ cu 2,3% în aceeași perioadă a anului trecut. În plus, cheltuielile cu angajații și cu bunurile și serviciile au crescut cu 23%, respectiv 25%, în ciuda declarațiilor de reorganizare și eficientizare.

Într-un context în care Guvernul promite economii fără a majora impozitele, economiștii avertizează că anul viitor ar putea aduce schimbări fiscale importante, inclusiv creșteri de TVA sau modificări în sistemul de impozitare. Aceste scenarii sunt deja pe masa economiștilor din cadrul coaliției de guvernare, dar pentru moment, Guvernul se concentrează pe implementarea măsurilor de economii și menținerea deficitului într-un interval rezonabil.