Sarea schimbă soarta unui sat din Cluj. O firmă maghiară începe exploatarea zăcământului uriaș

Publicat: 22 iul. 2025, 13:05, de Pavaloiu Andreea, în ACTUALITATE , ? cititori
Sarea schimbă soarta unui sat din Cluj. O firmă maghiară începe exploatarea zăcământului uriaș
sursa: colaj puterea.ro/ Unsplah

Satul Valea Florilor din județul Cluj este la un pas de o schimbare uriașă. O companie maghiară a primit aprobarea recentă a autorităților locale pentru deschiderea unei mine de sare. Exploatarea zăcământului uriaș din zonă va reprezenta și un moment de schimbare pentru soarta regiunii și a localnicilor. Odată ce procesul va fi finalizat, iar investitorul va pleca din localitate, autoritățile au în plan să transforme totul într-o stațiune balneară. 

O companie maghiară va începe exploatarea zăcământului din satul Valea Florilor

Mica localitate din județul Cluj care ascunde un zăcământ cu o rezervă impresionantă de aproximativ 26 milioane de tone de sare este pe punctul de a se transforma definitiv. Acest lucru se va întâmpla odată cu aprobarea recentă a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru deschiderea unei mine de sare de către Comisia de urbanism a județului.

Exploatarea va fi făcută de firma Diana Exploatări Miniere SLR, controlată de firma maghiară Salt-Veres ZRT. Un proces care va începe după 15 ani de așteptare, care aduce și o oportunitate economică uriașă. Există însă și un aspect important: Ce se va întâmpla cu localitatea, odată ce exploatarea va ajunge la final. Autoritățile vorbesc în acest punct despre posibilitatea ca situl să devină un punct important pe harta turismului. Și anume să fie transformat într-o stațiune balneară.

Horațiu Răcășan, membru al Comisiei de urbanism a județului, a atras atenția că este important să existe un plan pentru localitate, odată ce investitorul va pleca de acolo.

Ce impact va avea deschiderea minei de sare asupra vieții localnicilor din satul din Cluj

Un alt punct important al analizei în ceea ce privește deschiderea minei de sare este reprezentat de impactul pe care îl va avea asupra vieții de zi cu zi a oamenilor. Deși oportunitatea economică este una semnificativă, autoritățile au analizat dacă localnicii sunt expuși vreunui risc. Arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță a explicat, conform media9.ro, că a solicitat un punct de vedere al unui specialist. El a transmis că populația din zonă nu va fi impactată negativ de lucrările ce vor începe.

Mai mult, există și un aspect important legat de pârâul Valea Florilor, cel care, de altfel, a dat și numele satului din județul Cluj. Reprezentanții autorităților au transmis că sunt mai multe scenarii, însă cursul de apă va fi întubat.

Ce înseamnă când un râu este întubat?

Când un fluviu sau râu este întubat, acest lucru înseamnă că apa cursului respectiv nu mai curge liber prin albia naturală, ci este direcționată și transportată printr-un sistem artificial, format de obicei din conducte mari sau canale subterane construite special.

Procesul reprezentină este o intervenție majoră asupra mediului natural, fiind folosit cel mai frecvent atunci când dezvoltarea infrastructurii, construcțiile sau exploatările miniere fac imposibilă menținerea cursului apei la suprafață.

Vezi și: Praid, avant la lettre. Când s-a prăbușit Muntele de Sare

Sarea aduce schimbarea în satul Valea Florilor

Valea Florilor are, conform ultimului recensământ din 2022 un număr de 214 locuitori. Este situat la o distanță de aproximativ 50 km de Cluj‑Napoca și mult mai apropiat de Turda, mai exact la 22 km.

Zona este recunoscută pentru rezerva uriașă de sare gemă. Mai exact, ar fi vorba de nu mai puțin de 26 de milioane de tone, potrivit unei evaluări de impact realizată de Ipromin SA București în 2010. Cât despre viitor, rămâne de văzut ce schimbări va aduce investiția firmei controla de Ungaria în regiune. Noua exploatare minieră va dura, conform estimărilor, zeci de ani, ceea ce înseamnă și noi locuri de muncă pentru cei ce locuiesc în sat și în apropierea acestuia.