Șase orașe din lume se vor scufunda înainte de 2030 din cauza încălzirii globale

Publicat: 09 nov. 2021, 08:15, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Șase orașe din lume se vor scufunda înainte de 2030 din cauza încălzirii globale

Încălzirea globală începe să se resimtă deja în zonele de coastă ale lumii, acolo unde orașele se scufundă ușor ușor. Pe măsură ce ghețarii continuă să se topească din cauza încălzirii globale, cantitatea de apă din râuri, mări și oceane devine tot mai mare și crește într-un ritm alarmant, potrivit The Times of India.

În timp ce liderii mondiali și delegați din aproape 200 de țări s-au reunit timp de două săptămâni în orașul scoțian Glasgow pentru a discuta și găsi soluții în cadrul COP26 ca să combată schimbările climatice și dezastrele naturale, inevitabilul a început deja să se întâmple, iar unele dintre cele mai cunoscute orașe din lume ar putea fi sub apă până la sfârșitul acestui deceniu. 

În cel mai recent raport al său, ONG-ul internațional Climate Central a creat un fel de hartă pentru a evalua ce părți ale Pământului vor fi sub apă înainte de 2030 din cauza creșterii nivelului mării. Harta a fost creată prin folosirea informațiilor din raportul „Cod roșu pentru umanitate”, pe care grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale (IPCC) l-a publicat în luna august.

Există doar un singur factor de bază care stă la baza creării acestor indicatori: traiectoria actuală a poluării. Oamenii de știință susțin că, deși se pot schimba lucrurile în următorul deceniu, pe baza lipsei de acțiuni concrete pe care le-am văzut în ultimii 10 ani, există șase orașe care se află în pericol să fie acoperite de apă parțial sau integral în mai puțin de un deceniu.

Amsterdam este o destinație faimoasă din Olanda. Orașul este cunoscut pentru arhitectura sa romantică, podurile colindate adesea de turiști, consumul liber de marijuana și viața de noapte. Din păcate, Amsterdam se încadrează în regiunea cunoscută sub numele de „Țările de Jos”, și se află în pericol de a fi inundat, la fel ca alte orașe din Olanda, precum Rotterdam și Haga.

Chiar dacă de-a lungul anilor, autoritățile olandeze au încercat să combată fenomenul de intensificare a nivelului mării, apărându-se cu succes împotriva  inundațiilor, se pare că Amsterdam este vizat direct de o scufundare cel puțin parțială până în 2030.

Este vorba despre:

Basra – Irak

Basra, principalul oraș-port din Irak, este situat de-a lungul fluviului Șatt al-Arab. Învecinându-se cu mlaștini adânci, Basra s-ar putea trezi parțial sau complet scufundat înainte de sfârșitul acestui deceniu.

New Orleans – SUA 

Orașul New Orleans, care este aparține statului Louisiana și este situat în sudul Statelor Unite, are deja un faimos sistem de diguri pentru a-l proteja de inundații. Cu toate acestea, predicțiile oamenilor de știință subliniază faptul că autoritățile trebuie să facă mai mult pentru a le da șansa locuitorilor din New Orleans de a prinde și următorul deceniu, reamintind că în 2005, Uraganul Katrina a reușit să penetreze sistemul de diguri al orașului. 

Veneția – Italia

Veneția nu este străină de inundații, aceasta fiind cunoscută pentru rețeaua sa de căi navigabile, care atrage ani de an milioane de turiști din toată lumea. 

Potrivit oamenilor de știință, orașul se scufundă cu doi milimetri în fiecare an și se confruntă cu efectele directe ale creșterii nivelului apei. Chiar dacă Veneția are și măsuri de protecție, ar putea fi necesari pași mai radicali pentru a preveni scufundarea acesteia.

Ho Chi Minh – Vietnam

Orașul Ho Și Min este cel mai mare oraș din Vietnam și este așezat în apropierea Deltei Mekongului. Cunoscut anterior sub numele de Prey Nokor, orașul a fost principalul port al Cambodgiei, înainte de a fi cucerit de vietnamezi în secolul 17. Experții atrag atenția că din cauza nivelului crescut al mării, cel puțin majoritatea zonelor de est ale orașului, care sunt situate în apropierea râului Mekong, de-a lungul zonelor mlăștinoase din Thu Thiem, ar putea fi sub apă înainte de 2030.

Chiar dacă orașul nu se scufundă, poate deveni prea periculos pentru ca oamenii să trăiască din cauza unei varietăți de factori, inclusiv inundațiile și furtunile intensificate.

Kolkata – India

În prezent, capitala provinciei federale Bengalul de Vest din India, Kolkata, are o nouă provocare în cale dacă dorește să păstreze istoria culturală asociată orașului.

Înainte de 2030, o mare parte din Kolkata s-ar putea confrunta cu inundații imense, care ar putea provoca scufundarea orașului. 

Planeta s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius. La 2,7 grade Celsius vom experimenta fenomene meteo extreme

Conform raportului pe 2021 privind schimbările climatice, realizat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP), planeta s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius. 

Cel mai recent set de angajamente ale națiunilor privind lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, un prag despre care experții climatici spun că este critic și nu trebuie atins.

În evaluarea sa anuală privind emisiile de CO2 în atmosferă, UNEP a calculat diferența dintre emisiile care urmează să fie eliberate de țări și nivelul necesar pentru limitarea creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius.

Conform UNEP, chiar și cele mai actuale și ambițioase planuri climatice la care s-au angajat aproximativ 120 de țări direcționează lumea către calea creșterii temperaturii medii globale cu până la 2,7 grade Celsius.