Scandal de proporții la Primăria Capitalei: Sistemul politic și justiția în conflict

Publicat: 12 iul. 2023, 10:33, de Cristian Căliman, în POLITICĂ , ? cititori
Scandal de proporții la Primăria Capitalei: Sistemul politic și justiția în conflict

Un val de acuzații privind presupuse ilegalități săvârșite de primarul Capitalei, Nicușor Dan, a generat o amplă investigație desfășurată de către anchetatorii DNA. Reclamațiile sosite ieri la Primăria Capitalei au deschis calea unei anchete ample care vizează presupuse fapte nelegale comise de către edil.


În aproximativ două săptămâni, primarul Capitalei, Nicușor Dan, se confruntă cu un sever rechizitoriu politic și administrativ, întocmit de către PNL. Această situație vine într-un context în care doi dintre cei mai populari primari din sectoarele 4 și 5 ale Bucureștiului, Daniel Băluță, respectiv Cristian Popescu Piedone, au lansat atacuri dure împotriva sa. Băluță îl acuză pe Dan de ipocrizie și de asumarea necuvenită a unor rezultate, în timp ce Popescu Piedone susține că acțiunile primarului pun în pericol viețile bucureștenilor.

Pe lângă impactul negativ al șomajului în sectorul construcțiilor, toate aceste probleme politice nu se compară cu anchetele penale declanșate împotriva primarului. În prim-plan se află constatarea de incompatibilitate efectuată de către Agenția Națională de Integritate (ANI), acuzațiile de fals reclamate de fostul arhitect-șef și suspiciunile de șantaj în legătură cu demisia unor funcționari. Informațiile furnizate de sursele media în cursul zilei de ieri subliniază greutatea acestor acuzații și presiunea pe care o resimte primarul.

Analizele sociologice sugerează o scădere a popularității lui Nicușor Dan, aliații săi principali din Capitală, USR și PMP, sunt în declin, conform analizelor sociologice (Forța Dreptei înregistrându-se sub marja de eroare). Astfel, calculele electorale devin tot mai complexe și imprevizibile.