Scandal pe tema organizării concertului „Noi, dacii” la Sarmizegetusa, cu manelistul Nicolae Guță cap de afiș

Publicat: 14 mai 2025, 12:15, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Scandal pe tema organizării concertului „Noi, dacii” la Sarmizegetusa, cu manelistul Nicolae Guță cap de afiș

Un eveniment cu iz electoral și o simbolistică îndoielnică a stârnit valuri de controverse în județul Hunedoara, unde un concert intitulat „Noi, dacii”, avându-l în prim-plan pe manelistul Nicolae Guță, a fost anunțat la porțile sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

„Dacii”, chemați la petrecere cu manele

Autoritățile locale și comunitatea arheologică denunță instrumentalizarea politică a patrimoniului istoric, în timp ce organizatorii susțin că petrecerea este un „omagiu dacilor” și o formă de protest simbolic împotriva „colonizatorilor romani”, scrie adevarul.ro.

Evenimentul este programat pentru 15 mai 2025 și este organizat de afaceristul Ion Stepanescu, un personaj cunoscut pentru susținerea ferventă a formațiunii politice AUR. Concertul, care îl are cap de afiș pe Nicolae Guță, va avea loc în parcarea unui restaurant deținut de Stepanescu, în imediata vecinătate a vestigiilor romane de la Sarmizegetusa. Inițial, s-a vehiculat ideea că evenimentul ar fi urmat să se desfășoare în incinta sitului arheologic, în amfiteatrul roman restaurat – lucru infirmat categoric de autorități.

„Toată lumea la Sarmizegetusa Ulpia Traiana! Au început să coboare dacii de pe columna din Roma”, a scris organizatorul pe rețelele sociale, încercând să îmbrace evenimentul într-un mesaj naționalist.

„Noi suntem rădăcina care nu putrezește”, a adăugat acesta, într-un discurs care a alternat între mesaje mistico-patriotarde și sloganuri cu tentă electorală.

Autoritățile iau atitudine: „Evenimentul nu are nicio legătură cu situl arheologic”

Consiliul Județean Hunedoara s-a delimitat public de eveniment și a transmis un mesaj ferm prin care respinge categoric asocierea concertului cu situl istoric:

„Sarmizegetusa Ulpia Traiana nu găzduiește evenimente private! Evenimentul promovat în spațiul public pentru data de 15 mai 2025 nu are nicio legătură cu administrația județeană. Subliniem că situl arheologic NU este locul de desfășurare al acestui spectacol.”

De asemenea, autoritățile au condamnat folosirea numelui monumentului istoric în scopuri comerciale, ideologice sau politice. Situl este protejat prin lege și nu este destinat organizării de festivaluri sau evenimente de divertisment.

Evenimentul a reaprins și o problemă mai veche: confuzia frecventă între Ulpia Traiana Sarmizegetusa – fostul oraș roman fondat de împăratul Traian după cucerirea Daciei – și Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a dacilor din Munții Orăștiei. Deși sunt două situri distincte, aflate la circa 50 de kilometri distanță, mulți români le confundă, amplificând percepția eronată că „dacii” ar fi sărbătoriți chiar în cetatea lor de odinioară, în compania manelelor.

„Unii turiști văd din drum arena romană restaurată și cred că acolo este vreun stadion”, spune un localnic, ironizând nivelul de dezinformare și interpretările populare fanteziste.

Moștenirea „dacică”, armă electorală

Așa-zisa „moștenire dacică” este din nou transformată în capital electoral. Organizatorii promit momente de reculegere, focuri ritualice și proiecții istorice, într-o rețetă care pare extrasă din repertoriul populist al unor personaje politice precum Gheorghe Funar sau Călin Georgescu. Ambii au folosit în trecut simbolurile dacice pentru a-și promova agendele personale, propagând teorii pseudo-istorice despre atlanți, Sfinxul construit de daci și originea comună a întregii umanități în spațiul carpatic.

Această mitologie modernă, fără suport științific, continuă să fascineze un segment al electoratului sensibil la ideile naționaliste, spiritualiste și anti-occidentale. În acest context, evenimente ca „Noi, dacii” sunt mai mult decât simple concerte – devin platforme de propagandă politică mascată în sărbătoare culturală.