Scandalul Cambridge Analytica: Facebook a încheiat un acord de principiu

Publicat: 28 aug. 2022, 15:21, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Scandalul Cambridge Analytica: Facebook a încheiat un acord de principiu

Facebook a încheiat un acord preliminar într-un proces de lungă durată prin care se cer despăgubiri de la reţeaua de socializare pentru că le-a permis unor terţi, printre care compania Cambridge Analytica, să aibă acces la date private ale utilizatorilor, potrivit AFP.

Conform unui document judiciar depus vineri la un tribunal din San Francisco, Facebook precizează că înaintează planul unui „acord de principiu” şi a cerut suspendarea procedurilor pentru 60 de zile „pentru a finaliza acordul în scris şi a-l prezenta tribunalului”.

Reţeaua de socializare nu precizează nici valoarea, nici termenii acordului în acest proces în nume colectiv.

Solicitată de AFP să comenteze, Meta, compania-mamă a Facebook, a răspuns că „nu are niciun comentariu de făcut momentan”.

Acordul survine în contextul în care preşedintele director general al Meta, Mark Zuckerberg, şi directoarea generală, Sheryl Sandberg, care şi-a anunţat demisia în iunie după 14 ani la companie, urmează să depună mărturie în faţa justiţiei în septembrie, în cadrul acestui scandal.

Într-o procedură iniţiată în 2018, utilizatori ai Facebook au acuzat reţeaua de socializare că a încălcat regulile de protecţie a vieţii private transmiţând datele lor unor părţi terţe, printre care şi firma Cambridge Analytica, având legături cu campania prezidenţială a lui Donald Trump în 2016.

Cambridge Analytica, care s-a închis de atunci, a colectat şi exploatat, fără consimţământul lor, datele persoanele de la 87 de milioane de utilizatori ai Facebook, la care platforma i-a oferit acces.

Informaţiile ar fi fost folosite pentru a elabora un software pentru a orienta votul alegătorilor americani în favoarea lui Donald Trump.

În iulie 2019, autorităţile federale au aplicat Facebook o amendă de cinci miliarde de dolari pentru că şi-a „păcălit” utilizatorii şi i-au impus un control independent asupra gestionării datelor personale.

De la declanşarea scandalului Cambridge Analytica, Facebook a suprimat accesul la datele a mii de aplicaţii, suspectate că abuzează de ele, limitând cantitatea de informaţii accesibile dezvoltatorilor în general şi uşurând, pentru utilizatori, calibrarea restricţiilor în privinţa distribuirii datelor personale.