România, parte în scandalul eolienelor: China denunță „protecționismul” UE. Prețuri mai mici cu 50% față de producătorii europeni

Publicat: 10 apr. 2024, 19:29, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
România, parte în scandalul eolienelor: China denunță „protecționismul” UE. Prețuri mai mici cu 50% față de producătorii europeni

China reacționează dur după ce Uniunea Europeană a lansat o anchetă asupra producătorilor de turbine eoliene subvenţionate de Beijing, care au legătură și cu România. Miercuri, China s-a declarat „foarte îngrijorată”, denunţând „protecţionismul” şi „măsurile discriminatorii” ale UE în acest caz.

Unul dintre producători din China vizați de anchetă are un consorţiu cu sediul în România.

„Cred că lumea este îngrijorată de tendinţele protecţioniste crescânde ale Uniunii Europene”, a declarat într-o conferinţă de presă Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing. „China este foarte îngrijorată de măsurile discriminatorii luate de europeni împotriva companiilor şi chiar a industriilor chineze”, a mai precizat Mao Ning.

Uniunea Europeană a lansat marţi o nouă bătălie cu China, pe fondul tensiunilor comerciale cu Beijingul, după industria auto și cea feroviară, acum este rândul celei a panourilor solare.

„Astăzi, lansăm o nouă investigaţie asupra furnizorilor chinezi de turbine eoliene”, a anunţat marţi comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager. „Investigăm condiţiile de dezvoltare a parcurilor eoliene în Spania, Grecia, Franţa, România şi Bulgaria”, a declarat comisarul la Universitatea Princeton din New Jersey, în Statele Unite.

Vestager susține că Beijingul exportă „la preţuri mici” în restul lumii pentru a compensa propria încetinire economică. „Rezultatul este că, în prezent, mai puţin de 3% din panourile solare instalate în UE sunt produse în Europa”, a arătat ea. „Această strategie este acum implementată în toate domeniile tehnologiilor curate, în semiconductoarele tradiţionale şi nu numai”, a precizat Vestager.

Recent, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, şi-a exprimat îngrijorarea, după o vizită de câteva zile în China, cu privire la „supracapacitatea” de producţie chineză, în special în domeniul tehnologiei, din cauza subvenţiilor guvernamentale importante. Washingtonul „nu va accepta” avalanşa de produse chinezeşti vândute în pierdere pe piaţa mondială, aşa cum s-a întâmplat în 2023, a avertizat Janet Yellen.

De la jumătatea anului 2023, au intrat în vigoare noi norme europene pentru a împiedica subvenţiile din partea ţărilor terţe suspectate de a crea concurenţă neloială în cadrul licitaţiilor din statele membre.

În UE, turbinele eoliene din China sunt vândute la preţuri cu până la 50% mai mici decât cele ale concurenţilor europeni, susţine WindEurope, lobby-ul european al sectorului.

„Acest lucru nu este posibil fără subvenţii publice neloiale”, a afirmat Giles Dickson, directorul său general, care a salutat anunţul privind ancheta UE.

China ia atitudine

Purtoarea de cuvânt a MAE chinez Mao Ning a denunţat „protecţionismul” european. „Protecţionismul nu poate rezolva propriile probleme ale UE”, a spus ea, „el protejează dezvoltarea înapoiată (…) şi provoacă pierderi multilaterale”, a acuzat Mao.

„Îndemnăm partea europeană să respecte normele OMC şi principiile pieţei. China va proteja cu fermitate drepturile şi interesele legitime ale întreprinderilor chineze”, a spus Mao Ning.

De asemenea, Camera de Comerţ chineză din UE a denunţat, marți, „un act de coerciţie economică” şi „desfăşurarea continuă de noi instrumente împotriva companiilor chineze”.

Mai multe anchete UE

Autoritățile de la Bruxelles au deschis, la mijlocul lunii februarie, prima anchetă în temeiul noilor norme antisubvenţii, vizând o filială a producătorului feroviar chinez CRRC, lider mondial în acest sector. Grupul de stat participa la licitaţia pentru furnizarea de trenuri electrice în Bulgaria, dar s-a retras într-un final.

La 3 aprilie, Comisia Europeană a anunţat o a doua investigaţie. De data aceasta este vorba de două consorţii care au participat la licitaţia pentru proiectarea, construirea şi exploatarea unui parc fotovoltaic în România. Primul consorţiu include o filială a gigantului chinez Longi, cel mai mare producător mondial de celule fotovoltaice. în timp ce al doilea consorţiu implică două filiale controlate de grupul chinez de stat Shanghai Electric.

De asemenea, UE a mai a lansat o anchetă privind subvenţiile publice chinezeşti pentru automobilele electrice, pentru a apăra industria europeană de preţurile considerate „artificial de scăzute”. Urmarea: Bruxelles-ul are de gând să majoreze taxele vamale pentru aceste produse.