Scandalul taloanelor de pensii capsate cu fluturași electorali: PSD cere explicații Poștei Române și Casei Naționale de Pensii

Publicat: 13 ian. 2024, 12:01, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Scandalul taloanelor de pensii capsate cu fluturași electorali: PSD cere explicații Poștei Române și Casei Naționale de Pensii

Social-democrații avertizează asupra riscurilor legale și morale ale distribuirii materialelor de propagandă politică alături de taloanele de pensii. PSD nu a fost vreodată campionul bunelor practici în domeniul influențării electoratului. De această dată, însă, are o bază reală de a critica un tip de corupție electorală extrem de pervers. Iar noi, furioși, propunem înființarea Poliției Electorale.

PSD e revoltat, pe bună dreptate, cu privire la o practică aparent neobișnuită desfășurată de Poșta Română și Casa Națională de Pensii Publice. Potrivit informațiilor, taloanele de pensii ale unor pensionari au fost distribuite însoțite de fluturași electorali ai unui partid politic, în acest caz, PNL. În urma acestei descoperiri, PSD a transmis vineri o solicitare către reprezentanții celor două instituții, cerând explicații cu privire la legalitatea acestui „serviciu special de capsare” a materialelor de propagandă politică.

Social-democrații avertizează că astfel de practici ar putea să depășească limitele atribuțiilor legale ale Poștei Române și Casei Naționale de Pensii Publice, subliniind că acordarea unor foloase necuvenite unui partid politic este sancționată de lege. Într-un comunicat de presă, PSD menționează că distribuirea de materiale de propagandă electorală alături de taloanele de pensii, documente emise de autoritățile statului român, ridică întrebări serioase cu privire la legalitatea acestui serviciu.

Aici trebuie să intervenim. Poșta Română este un serviciu (mă rog, o sumă de servicii din domeniul telecomunicațiilor) perfect legal. Ilegale sunt aceste practici și penali sunt cei care le inițiază. Ne mai putem întreba, desigur, și cam la ce nivel intelectual se iau asemenea decizii, cine anume își imaginează că asemenea scamatorii vor trece neobservate. Dar nu ne vom întreba, deși simțim mereu atracția magică a retoricii pure…

Revenind, PSD solicită clarificări privind tariful perceput pentru acest „serviciu suplimentar de capsare” și dacă partidul beneficiar a achitat distinct suma corespunzătoare. Partidul prim-solist al Guvernării actuale atrage atenția că astfel de decizii, indiferent dacă sunt la limita legii sau dincolo de ea, nu se justifică nici măcar din punct de vedere electoral. Argumentul principal al PSD este că pensionarii nu au uitat pozițiile politice anterioare ale partidului beneficiar, care a înghețat punctul de pensie în 2021 și s-a opus creșterii pensiilor conform Legii 127/2019.

Președintele PSD Timiș, Alfred Simonis, acuză liderul PNL Timiș, Alin Nica, că folosește Poșta Română și angajații ei pentru a-și face campanie electorală. Simonis subliniază că această acțiune este fără precedent în județul Timiș și reflectă disperarea celui în cauză, care știe că zilele sale în fruntea Consiliului Județean sunt numărate.

Scandalul taloanelor de pensii distribuite cu fluturași electorali pune sub semnul întrebării integritatea și legalitatea practicilor electorale.

Putem reține cu indulgență tentativa profund imorală a PNL de a se promova electoral cu ajutorul unor instrumente de lucru ale unei companii de Stat?

Nu și n-o vom face. Vom observa, cu indignarea cuvenită, semnele clare că ofensivele electorale ale anului în curs recurg deja la tot ce se poate mai josnic.

Și ne vom întreba, candid și utopist, de ce nu există o Poliție Electorală

Fiindcă deocamdată, sărmanii de noi, avem așa:

Poliția Română (Poliția Națională): Este principala structură de poliție din România și operează la nivel național. Este responsabilă pentru menținerea ordinii publice, prevenirea și investigarea infracțiunilor, precum și pentru asigurarea siguranței cetățenilor.

Poliția de Frontieră: Are rolul de a asigura securitatea la frontierele României, prevenind și combatând infracționalitatea transfrontalieră, traficul ilegal de persoane și alte activități ilegale la granițe.

Poliția Rutieră: Se ocupă de aplicarea regulilor de circulație și de gestionarea situațiilor de trafic rutier. Are responsabilități în prevenirea accidentelor rutiere, sancționarea șoferilor care încalcă legile rutiere și gestionarea situațiilor de urgență pe șosele.

Poliția de Proximitate: Este specializată în interacțiunea directă cu comunitățile locale, promovând parteneriatele între poliție și comunitate pentru a îmbunătăți siguranța publică la nivel local.

Poliția de Investigare a Criminalității Economice: Se ocupă cu investigarea infracțiunilor economice și financiare, inclusiv evaziunea fiscală și corupția la nivel economic.

Poliția Judiciară: Este specializată în investigarea infracțiunilor grave și complexe. Colaborează adesea cu alte agenții de aplicare a legii și parchete în cadrul anchetelor penale.

Poliția de Intervenție Rapidă: Este o forță specială care intervine în situații de urgență, cum ar fi terorismul sau alte amenințări grave la adresa siguranței publice.

Deci:

Ce-ar mai fi încă o Poliție, acolo? 4-5000 de vajnici combatanți ai infracțiunilor electorale, care să frece menta pe 8000 RON net și să iasă la pensie la 28 de ani?

Sau vă gândiți exact la ceea ce ne gândim și noi?

Că o Poliție Electorală ar fi încă o instituție profund coruptibilă și la fel de ridicolă?