Scenariu posibil: Finalul pandemiei, în 2022. Cheia: rata de vaccinare și rata imunității dobândite natural

Pe măsura ce valul devastator al variantei Delta se atenuează în unele regiuni de pe glob, oamenii de știință încearcă să afle  când, unde și dacă în 2022 Covid-19 va deveni o boală endemică. Pentru a răspunde la aceste întrebări, Reuters a consultat mai mulți experți de top în acest domeniu.

Ei se așteaptă ca primele țări care să scape de pandemie sunt cele unde există o combinație între rate ridicate de vaccinare și imunitate naturală dobândită de persoanele infectate. În această categorie se înscriu Statele Unite, Marea Britanie, Portugalia și India. Totuși, experții avertizează că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil, care suferă mutații și care se răspândesc rapid în populațiile nevaccinate.

Pe de altă parte, experții nu exclud în totalitate ceea ce unii au numit ”scenariul apocalipsei”. În acest scenariu dramatic,  virusul ar dobândi mutații până la care ar fi foarte greu de obținut imunitate. Totuși, experții speră că multe țări vor ieși din pandemie anul viitor.

70% din populația globului, vaccinată

Credem că, până la sfârșitul anului 2022, se va putea obține controlul asupra virusului… să putem reduce semnificativ numărul cazurilor grave și al deceselor, a spus Maria Van Kerkhove, epidemiolog în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citată de Reuters.

OMS și-a propus ca, până la sfârșitul lui 2022, 70% din populația globului să fie vaccinată.

”Dacă atingem această țintă, ne vom afla într-o situație foarte, foarte diferită din punct de vedere epidemiologic”, a declarat Kerkhove.

Totuși epidemiologul OMS își face griji că multe țări vor renunța prematur la măsurile de protecție. În acest sens, expertul OMS spunea că este uimitor pentru ea să vadă mulți oameni pe străzi care se comportă ca și cum totul s-ar fi terminat.

Deși în unele zone, se observă o scădere a incidenței, în Europa, mai ales în Europa de Est, în Rusia și România, coronavirusul face ravagii. Sunt țări cu un procent de vaccinare foarte mic.

O boala respiratorie

Tranziția de la pandemie la epidemie va fi diferită și va fi influențată de gradul de imunizare a populațiilor.

Chris Murray, un expert în prognoze privind bolile, de la Universitatea din Washington, proiectează finalul valului Delta în noiembrie, pentru SUA.

Acesta mai spune că „dacă nu sunt noi variante majore, atunci COVID va începe cu adevărat să bată în retragere în aprilie”.

Chiar și acolo unde numărul cazurilor cresc pe măsură ce țările renunță la restricțiile pandemice, precum în Regatul Unit, vaccinurile par să țină oamenii în afara spitalelor.

Așteptările sunt ca virusul să rămână, totuși, un factor important de îmbolnăvire și decese în anii ce vor urma, precum alte boli epidemice, așa cum este și cazul malariei.

Însă epidemie nu înseamnă „benign”, spune Van Kerkhove.

Unii experți spun că virusul se va comporta în cele din urmă mai mult ca pojarul, sub forma unor focare în rândul populațiilor unde acoperirea vaccinală este scăzută.

Alții văd Covid-19 mai mult ca  o boală respiratorie sezonieră, precum gripa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Rezultatul anchetei: UMB-ul a săpat un drum la jumătate de metru...

Rezultatele primei etape a anchetei desfășurate în urma tragicului incident de miercuri spre joi, în care patru persoane au murit și alte cinci au...