Schemele de ajutor de stat IMM Prod și Garant Construct au primit aprobarea Comisiei Europene

Schemele de ajutor de stat pentru IMM-uri şi unităţi administrativ teritoriale – IMM Prod şi Garant Construct, coordonate de Ministerul Finanţelor, au primit vineri aprobarea Comisiei Europene, a anunţat MF printr-un comunicat.

Programele se derulează prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi au un plafon total al garanţiilor de 4 miliarde de lei.

„Veşti bune pentru beneficiarii eligibili ai celor două scheme de ajutor de stat. Acordul Comisiei Europene înseamnă practic că cele două programe au devenit operaţionale şi că de luni, 6 iunie, se pot adresa celor 21 de bănci partenere pentru a solicita finanţare. Este un sprijin real pe care Guvernul îl acordă atât mediului de afaceri, cât şi unităţilor administrativ teritoriale pentru încurajarea producţiei autohtone şi a investiţiilor”, a declarat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Bugetul schemei de ajutor de stat aferent Programului IMM Prod este de 268.544.792 lei, aproximativ 54,25 milioane euro, iar plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în 2022 este de 1,5 miliarde lei.

Garant Construct are un buget în valoare de 495.572.822 lei, aproximativ 99,11 milioane euro, cu un plafon total al garanţiilor pentru 2022 de 2,5 miliarde lei.

Programul IMM Prod are ca obiectiv acordarea de garanţii guvernamentale de până la 90% din valoarea finanţărilor pentru asigurarea lichidităţilor şi pentru investiţiile care încurajează producţia autohtonă, creşterea capacităţii de producţie, reconversia de la intermediere la producţie, digitalizarea activităţii şi alinierea la obiectivele de mediu.

Beneficiarii eligibili sunt IMM-uri, inclusiv start-up-uri, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale, forme de organizare a profesiilor liberale care pot desfăşura activităţi de producţie şi care au sediul principal sau secundar într-o zonă urbană.

Programul Garant Construct are două componente – SubProgramul de susţinere a proiectelor de investiţii pentru IMM-urile din sectorul construcţiilor şi SubProgramul de susţinere a proiectelor de investiţii la scară mică pentru UAT-uri, care presupun finanţarea unor activităţi din sectorul construcţiilor.

Obiectivul principal al programului este susţinerea proiectelor privind îmbunătăţirea eficienţei energetice, investiţii în domeniul energiei verzi şi alinierea la obiectivele de mediu implementate de IMM-urile din domeniul construcţiilor şi de unităţile administrativ-teritoriale, prin acordarea de garanţii guvernamentale de maximum 90% din valoarea finanţărilor.

Pentru 2022, plafonul total al garanţiilor de 2,5 miliarde lei se împarte în mod egal între cele două componente, precizează ministerul.

Beneficiarii eligibili ai SubProgramului de susţinere a proiectelor de investiţii pentru IMM-urile din sectorul construcţiilor sunt IMM-uri, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale, forme de organizare a profesiilor liberale, precum arhitecţii şi birourile individuale de arhitectură. SubProgramul de susţinere a proiectelor de investiţii la scară mică dedicat UAT-urilor, respectiv municipiilor, oraşelor şi comunelor are în vedere finanţarea unor activităţi din sectorul construcţiilor şi a proiectelor de mică dimensiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Orban, după scandalul amanta: Sunt căsatorit. Am o familie în care...

Orban merge pe principiul: "nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase". Neagă absolut toată povestea cu amanta, se dă familist convins și...