Schimbare de paradigmă, ori umanitatea va deveni o armă de extincție în masă

Publicat: 04 ian. 2024, 08:00, de Ovidiu Zară, în OPINII , ? cititori
Schimbare de paradigmă, ori umanitatea va deveni o armă de extincție în masă

Viaţa planetei Pământ e amenințată cu dispariţia din toate părțile. Ecologiștii trag semnalul de alarmă cu încălzirea globală. Economiştii invocă epuizarea resurselor şi sunt îngrijoraţi că blocajele care gripează economiile mondiale pot fi generatoare de conflicte armate apocaliptice.

Dascălii avertizează că în lipsa finanţării educaţiei vom avea generaţii uşor de manipulat, lipsite de umanitate, cu o clasă politică tot mai ancorată doar la interesele personale şi nu la binele general. Lista ameninţărilor cu care se confruntă omenirea e lungă.

Însă, după părerea mea, cea mai mare ameninţare pentru existenţa planetei a devenit lipsa de umanitate.

Sunt sigur că miliarde de pământeni luptă împotriva diverselor ameninţări externe care ne sunt prezentate oficial ca pericole majore pentru dispariţia vieţii pe Terra. Însă cred că majoritatea acestora sunt mult prea preocupaţi de obţinerea succesului personal şi de recunoaştere socială, astfel că nu realizează că devin, fără voia lor, arma perfectă ce contribuie la extincţia umanităţii.

Aflată mereu în căutarea succesului, această categorie de indivizi trăiesc clipă de clipă cu teama de eşec şi din acest motiv îşi înregimentează sufletele în sisteme corozive care nu fac decât să-i oblige să uite de sacralitatea fiinţei umane, de conexiunea cu Dumnezeu şi cu semenii.
Mulţi dintre cei care îşi trăiesc viaţa acceptând pseudo-principiile impuse pentru atingerea şi păstrarea succesului probabil că într-un moment de sinceritate au realizat că joacă roluri sociale iluzorii care îi împiedică să gândească şi să acţioneze liber.

Dar, din comoditate sau din cauza fricii de eşec social, profesional sau material, preferă să rămână sclavii mecanismelor sociale care le-au fost induse şi impuse ca fiind cheia succesului.
În opinia mea, acceptarea de către majoritate a unor mecanisme şi pseudo-principii impuse, doar pentru a evita un eşec, nu va face decât să prelungească agonia morală care afundă umanitatea într-o lume insalubră, construită pe separare, nepăsare, egoism, lăcomie, minciună, violență …
De aceea cred că e vremea să înţelegem că, dacă dorim ca planeta să supravieţuiască şi pentru generaţiile viitoare, fiecare individ trebuie să schimbe ceva personal în interiorul său.

Fiecare dintre noi are nevoie de o schimbare profundă care să îi permită să iubească, să gândească, să acţioneze şi să-şi construiască liber realitatea, astfel încât să nu mai fie obligat să administreze doar “realităţi” impuse.
Dacă nu vom avea curajul să facem această schimbare de paradigmă, probabil că umanitatea va deveni o armă de extincție în masă.