Schimbare în fruntea BNR. George Simion știe cu cine îl înlocuiește pe Mugur Isărescu

Publicat: 10 mai 2025, 09:43, de Corina Oprea, în ECONOMIE , ? cititori
Schimbare în fruntea BNR. George Simion știe cu cine îl înlocuiește pe Mugur Isărescu

Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale au declanșat o undă de șoc în economia românească, reflectată rapid prin deprecierea leului și o creștere abruptă a tensiunilor în piața financiară. În acest context fragil, liderul AUR, George Simion, a venit cu o declarație surprinzătoare: are deja în vedere un înlocuitor pentru Mugur Isărescu la conducerea Băncii Naționale a României.

George Simion surprinde din nou

Potrivit declarației sale din timpul unei discuții publice cu omul de afaceri Cristian Sima, Simion îl propune pe avocatul Gheorghe Piperea pentru funcția de guvernator al BNR. Anunțul a generat imediat reacții dure din partea experților din domeniul financiar, dar și neliniște în rândul investitorilor.

Printre primii care au comentat propunerea s-a numărat Eugen Rădulescu, consilier în cadrul BNR. Acesta a avut o reacție tranșantă, ironizându-l pe Gheorghe Piperea printr-o afirmație care a stârnit vâlvă: ar înțelege mai puțin despre macroeconomie decât pisica sa.

„Înțelege macroeconomie mai puțin decât pisica mea”, a afirmat acesta.

Reprezentanții mediului economic au tras semnale de alarmă în fața unor eventuale schimbări de direcție la vârful politicilor financiare ale României. Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, a avertizat că discursurile despre naționalizări, taxe excesive și referințele la modelul economic promovat de Viktor Orban în Ungaria amplifică îngrijorările investitorilor.

Burnete a transmis că o astfel de orientare riscă să pună România în postura de a pierde încrederea atât a capitalului străin, cât și a celui autohton, ceea ce ar putea avea consecințe grave pentru stabilitatea economică a țării.

„Dacă investitorii străini şi cei autohtoni tot aud vorbindu-se de naţionalizări, de creşteri foarte mari de taxe, că ne uităm la modelul Viktor Orban care a pus pe butuci economia Ungariei, da, îngrijorările sunt din ce în ce mai mari”, spune şi Radu Burnete, directorul Confederației Patronale Concordia.

Piperea răspunde propunerii și atacurilor

Într-un interviu acordat presei, Gheorghe Piperea a precizat că, deși se simte onorat de nominalizarea făcută de liderul AUR, nu ia în considerare, cel puțin în acest moment, preluarea funcției de guvernator al BNR. De asemenea, a infirmat zvonurile conform cărora ar fi avut în vedere și postul de ministru al Justiției.

El a explicat că, pentru o eventuală numire la Ministerul Justiției, ar fi nevoie de o desemnare din partea premierului și de acordul său personal, condiții care nu sunt întrunite. În ceea ce privește BNR, Piperea a subliniat că mandatul actualului guvernator, Mugur Isărescu, se încheie abia peste trei ani, iar cu actuala configurație parlamentară, nu se pune problema unei schimbări.

În ceea ce privește atacurile venite din partea lui Eugen Rădulescu, Piperea le-a calificat drept jenante. A afirmat că intervenția acestuia i-a oferit notorietate gratuită, pentru care a ținut să îi mulțumească ironic.

„Cel puțin în momentul de față, nici una, nici alta. Pentru a putea să fiu eu ministru al Justiției trebuie două condiții îndeplinite: premierul să mă desemneze şi să accept şi eu. O propunere absolut onorantă, dar nu e o discuţie pentru acum.

Chestiunea cu BNR, deși este absolut onorantă pentru mine și deși aș putea să fac față, deocamdată, nu se pune. Există în momentul de față un guvernator etern al Băncii Naționale, domnul Isărescu, care mai are cel puțin 3 ani, dacă am calculat eu bine, din mandat. Nu se pune problema să fie schimbat, în orice caz, nu cu majoritatea parlamentară actuală”, a spus europarlamentarul AUR, potrivit adevărul.ro.

Situația economică: între deficit și scumpiri

În paralel cu polemicile politice, economia României continuă să sufere. Agenția de rating Standard & Poor’s avertizează că țara noastră se confruntă cu dificultăți în acoperirea deficitului bugetar, în timp ce accesul la fonduri europene și finanțare internațională devine tot mai incert.

Deprecierea leului a dus deja la majorarea ratelor bancare pentru populație. Dobânda ROBOR a urcat la 7,31%, cel mai mare nivel din ultimii doi ani. Astfel, pentru un credit în valoare de 400.000 de lei, ratele au crescut cu aproximativ 400 de lei lunar. IRCC, un alt indicator de referință, va genera și el un impact financiar semnificativ în perioada următoare.

Economistul Mircea Coșea a atras atenția că majorarea dobânzilor ar putea împinge mulți români spre faliment personal, în condițiile în care nu vor mai putea face față obligațiilor lunare. El a subliniat că lipsa predictibilității și siguranței economice alungă capitalul străin și blochează investițiile.

Deprecierea leului afectează direct consumatorii. Feliciu Paraschiv, reprezentant al Asociației Micilor Comercianți, estimează o creștere a prețurilor la nivelul coșului de cumpărături cuprinsă între 3,4% și 4,5%. Cele mai afectate categorii de produse sunt electrocasnicele, articolele de îmbrăcăminte și alimentele, având în vedere că aproximativ 60% din bunurile de pe piața românească sunt importate.

Analistul fiscal Dan Schwartz a avertizat că Banca Națională nu poate susține la infinit cursul leului, fără a compromite rezervele valutare. Potrivit acestuia, menținerea unui curs artificial prin intervenții constante ar putea afecta grav stabilitatea financiară a țării pe termen lung.