Schimbările bruște de temperatură și presiune, un stres major asupra organismului

Publicat: 10 aug. 2023, 09:00, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Schimbările bruște de temperatură și presiune, un stres major asupra organismului

Azi 39 – 40 de grade Celsius. A doua zi, 25-28 la prânz și sub 15 grade Celsius, dimineața. Scăderile bruște de temperatură ne afectează pe toți, dar mai vulnerabili sunt copiii, suferinzii de boli cronice și persoanele în vârstă.

Medicul Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență, spune că schimbările bruște de temperatură reprezintă un ”stres major, cu efecte negative mai ales asupra celor care fac parte din grupele de risc”.

Aceste șocuri ne slăbesc sistemul imunitar, pot accentua problemele cardiovasculare, crează tulburării respiratorii și de somn, agravează alergiile, provoacă dureri de cap și migrene, scăderea capacității de concentrare, dureri reumatice…

 Medicii subliniază că organismul are nevoie de câteva zile pentru adaptare. Și cum organismul nu are răgazul necesar pentru a  se adapta, schimbările bruște măresc riscul de atac de cord în cazul  persoanelor hipertensive, de astm, alergii, afecțiuni pulmonare…

Infarct, accident vascular cerebral

Dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie, precizează că variațiile de temperatură, de umiditare și presiune atmosferică reduc rezistența organismului și în fața infecțiilor.

La variațiile de temperatură și la scăderea presiunii atmosferice, femeile sunt de trei ori mai expuse, comparativ cu bărbații.

Când presiunea atmosferică este mică crește tensiunea arterială, circulația sângelui este afectată și creierul nu mai este oxigenat corespunzător. Așa apar durerile de cap și amețelile. Cei mai expuși sunt cardiacii întrucât, pe fondul creșterii tensiunii arteriale, se mărește riscul de infarct sau accident vascular cerebral.

Recomandări

Persoanelor hipertensive, cu afecțiuni cronice, cu boli autoimmune, dr. Tănăsescu le recomandă în mod special să consulte periodic medicul de familie, mai ales dacă simptomele se agravează.

Pentru a ajuta organismul să se adapteze, dr. Tănăsescu ne sfătuiește să respectăm principiile unui stil de viață sănătos: alimentație echilibrată, opt ore de somn nocturn, evitarea tutunului, a abuzului de alcool și a sedentarismului.