Schimbările climatice provocate de oameni sunt cele care au generat ploi extreme și inundații în Europa

Publicat: 24 aug. 2021, 19:00, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Schimbările climatice provocate de oameni sunt cele care au generat ploi extreme și inundații în Europa

Schimbările climatice provocate de oameni cresc probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor extreme. Ploile extreme generează la rândul lor inundaţii precum cele care au afectat vestul Germaniei luna trecută.

Un studiu care face parte din proiectul World Weather Attribution Initiative și care a fost publicat marţi arată că în condiţiile climatice din prezent, se preconizează ca o regiune din Europa Occidentală să fie lovită de un astfel de eveniment devastator o dată la 400 de ani, cu aproximaţie, au estimat realizatorii cercetării, o echipă internaţională care include oameni de ştiinţă.

Întrucât temperaturile medii continuă să crească, episoadele de ploi abundente devin mai frecvente. Dacă temperaturile vor creşte cu încă 0,8 grade Celsius, frecvenţa unor astfel de fenomene va creşte la fiecare 300 de ani, iar intensitatea ploilor torenţiale va spori de asemenea, relatează DPA, citată de Agerpres.

Oamenii de ştiinţă au analizat o regiune care a inclus Franţa, vestul Germaniei, zone din estul Belgiei, Olanda, Luxemburg şi nordul Elveţiei, încercând să afle care este probabilitatea ca o întreagă zonă să fie afectată de ploi torenţiale extreme şi în ce grad fenomenul este influenţat de creşterea temperaturilor la nivel global.

Probabilitatea unor astfel de dezastre a crescut cu un factor cuprins între 1,2 şi 9 în comparaţie cu finalul secolului al XIX-lea, iar cantitatea maximă de precipitaţii este mai mare cu 3% până la 19%.

„După analiza tuturor dovezilor disponibile (…) se poate afirma cu un grad ridicat de certitudine că schimbările climatice antropice au crescut probabilitatea şi intensitatea ca un astfel de eveniment să aibă loc, iar astfel de schimbări vor continua într-un climat care se încălzeşte rapid”, au mai scris autorii.