Schimbările pieței muncii: Unde vor să se angajeze tinerii fară experiență

Piața muncii a fost influențată la nivel mondial de haosul creat de pandemie.  România nu face excepție, piața job-urilor din țara noastră fiind nevoită să se plieze noilor provocări.

Tinerii sunt primii care au fost nevoiți să se conformeze meandrelor pieței muncii. În prezent, tinerii reprezintă categoria cea mai interesată de joburile remote, dar care aplică cel mai puțin pentru străinătate, potrivit site-ului de recrutare eJobs.

Peste 52.000 de candidați din categoria entry level (0-2 ani de experiență) au aplicat în luna ianuarie pentru unul dintre joburile disponibile pe eJobs.ro.

Aproape 600.000 de aplicări au adunat angajatorii care au avut poziții deschise, cele mai multe CV-uri mergând către locurile de muncă din retail, IT / telecom, call-center / BPO, prestări servicii, banking sau publicitate / marketing / PR. Mai puțin căutate au fost domenii precum producție, auto, medicină ori farma.

Mult interes pentru remote

Tinerii au devenit foarte atenți la piață. Sunt destul de temători din cauza contextului actual, așa că se informează și caută să aplice fie în domeniile cu joburi multe și, prin urmare, șanse mai mari de angajare, precum retailul sau call-center-ele, fie în domeniile despre care știu că oferă salarii mari încă de la început și oportunități de creștere, cum ar fi IT-ul.

În luna ianuarie, cele mai multe aplicări au venit din partea candidaților entry level”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Datele aferente lunii ianuarie mai arată și faptul că acest segment de candidați a fost cel mai interesat de locurile de muncă remote, cu peste 55.000 de aplicări, comparativ cu specialiștii, managerii sau muncitorii calificați care nu au căutat la fel de intens astfel de joburi.

De altfel, posibilitatea de a putea lucra remote sau și remote măcar un anumit număr de zile pe săptămână a fost, în ultimii ani, una dintre principalele dorințe pe care tinerii le aveau de la un viitor angajator. Pe de altă parte, sunt categoria cel mai puțin atrasă dintre toate de ideea de a lucra în străinătate, cu puțin peste 6.000 de aplicări.

Mai activi, dar mai puțin curajoși

Într-un singur an, mentalitatea candidaților tineri s-a schimbat foarte mult. Sunt mult mai activi, dar mult mai puțin curajoși decât în trecut. Caută joburi stabile, sigure, nu mai riscă să-și asume experiențe care pot părea interesante, dar care se pot termina foarte repede.

De aceea, de exemplu, odată angajați, nu mai au tendința de a pleca în altă parte la prima nemulțumire. Nu mai caută atât de mult să facă freelancing, ci vor să se angajeze în companii mari. Au, totodată, și o teamă reală de a pleca în străinătate, acolo unde îi așteaptă inevitabil o serie de necunoscute cărora nu sunt pregătiți să le facă față”, mai spune Bogdan Badea.

Cele mai multe aplicări din partea tinerilor au venit în luna ianuarie pentru joburile din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Ploiești și Sibiu. Aceste orașe, care sunt, în același timp, și mari centre universitare oferă, anual, cele mai mari pepiniere de candidați aflați la început de carieră.

1 COMENTARIU

  1. Nimic concret pe aceasta piața româneasca.
    Cu siguranța zilei de maine ii vom vedea pe acești tineri frumoși si necalificați astăzi in ro”, desigur ii vom vedea in curând cum vor prospera, da! Vor prospera mâine, pe piața europeana, ca muncitori profesioniști si calificați in anumite ramuri ale industriei sau in domenii automatizate, plus si cu ale lor familii închegate in frumoasele si minunatele orase europene plusând tineri noștri un plus valoare economiei

    Ce înseamnă un trai decent în România, dincolo de limita de supraviețuire?

    Ne gândim doar valoarea coșului minim lunar pentru un trai decent să constituie baza pentru calcularea salariului minim? „Oricum ai privi catre viata ta, tot nu ai avea liniștea pentru a doua zi sau pentru luna viitoare la banii pe care îi câștigi”.

    Sărăcia te îmbolnăvește si te omoară indiferent de vârsta pe care o ai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...