Schiorii noștri trebuie să plătească mai mult decât cei bulgari

Vine iarna, bine ne pare! Mulți români se bucură că, în curând, vor putea schia la munte. Bucuria le scade vertiginos când văd prețurile pentru un schi pas și, uitându-se prin vecini, constată că la alții e mai ieftin. Cine pierde? Turistul român, dar și industria românească de turism.

Anul acesta pare a fi un an în care iarna își va intra în drepturi la timp, încă din luna decembrie, iar această realitate ar trebui să bucure deopotrivă iubitorii sporturilor de iarnă și operatorii din turism. Bucuria este însă una amară fiindcă scumpirile, acest blestem care ne însoțește din 1990 încoace, includ atât cazările la hotel, cât și închirierea echipamentelor de schi sau schi pasurile. Numai când te uiți cât cost un schi pas și îți vine să faci un pas înapoi!

Să luăm de pildă Predeal. Este o destinație populară pentru schi, dar în egală măsură este și una dintre cele mai scumpe destinații pentru schi din România. Un schi pas de o zi pentru un adult, sezonul acesta, va costa cam 265 de lei, iar pentru un copil va fi 125 de lei. Anul trecut pentru copii era doar 110 lei.

Nici Sinaia nu îi așteaptă pe schiori cu prețuri mici. Un schi pas de o zi costă între 210 și 230 de lei pentru un adult. Prețul este același cu cel practicat anul trecut. În schimb schi pasul pentru un copil va fi de 150 de lei pe zi, în timp ce anul trecut era 135 de lei.

Poiana Brașov e o altă stațiune românească de top. Aici, prețurile par să fie mai prietenoase. Par în declarații, vom vedea cum vor evolua prețurile în plin sezon! Deocamdată se anunță 200 de lei un schi pas de o zi, pentru adulți, și 120 de lei, pentru copii.

La Rânca, un schi pas de o zi pentru un adult costă 130 de lei, iar pentru copii 60 de lei, în timp ce la Straja, în județul Hunedoara un schi pas va costa un adult 160 de lei/zi, nu se specifică nimic pentru copii.

Dacă plecăm din țară, de pildă, la Bansko, în Bulgaria vom observa cu uimire, că vecinii noștri au prețuri mai prietenoase cu buzunarul turistului. Pentru un schi pas de o zi, costul este de 90 de leva aproximativ 228 de lei, pentru adulți, iar pentru copii 45 de leva, adică 114 lei. Iar ei au 70 km de pârtie la Bansko și ce pârtii! Ce condiții și cum merg telegondolele lor și telescaunele… Cine a fost acolo știe despre ce vorbesc! Desigur, dacă aruncăm un ochi și la Austria vom vedea prețuri în euro mai mari, dar și pârtii și condiții de schiat pe măsură. În Austria, în faimoasa stațiune de schi Kit Buelle, în vârf de sezon, prețurile sunt 72 de euro, adică 358 de lei pentru un adult, și 36 de euro, adică 180 de lei pentru un copil.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole