Școală de Vară de Astronomie la Observatorul din Galați

Publicat: 19 iul. 2022, 07:31, de Sorin Costea, în Educație , ? cititori
Școală de Vară de Astronomie la Observatorul din Galați

Zeci de tineri pasionați de astronomie vor participa în perioada 25 – 27 iulie la cea de a 13-a ediție a Şcolii de vară de Astronomie „Priviţi Cerul!”, coordonată de Compartimentul Planetariu-Observator Astronomic de la Complexul Muzeal din Galați.

În cadrul școlii de vară, elevii din clasele V-XII, studenţii, dar și alte persoane interesate de astronomie, participă la o serie de cursuri care vor aborda diferite teme de astronomie, de la cunoaşterea constelaţiilor şi a principalelor stele până la noțiuni de astrofizică.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați, Florin Matei, „toate aceste activităţi au ca scop punerea în valoare a dotărilor moderne din cadrul Observatorului Astronomic Galați, dar şi perfecţionarea cunoştinţelor de astronomie a celor care sunt interesaţi de acest domeniu”.

Programul școlii este abordat astfel încât noțiunile teoretice de la cursuri să fie completate de observații astronomice cu telescopul Observatorului Astronomic. Lecţiile teoretice vor avea loc în Sala Auditorium a muzeului, între orele 19.00 – 22.00, iar cele practice sunt programate în intervalul 22.00 – 00.00, pe Terasa de Observaţii Astronomice, unde tinerii vor participa la observații astronomice și alte activități practice.

„Şcoala de Vară de Astronomie <<Priviţi Cerul !>>  urmăreşte popularizarea astronomiei prin diverse mijloace, dar şi stimularea interesului elevilor, studenţilor şi a publicului larg pentru cunoaşterea astronomiei  prin  participarea la acţiuni interactive”, ne-a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic.

Printre temele, teoretice şi practice, care vor fi abordate în cadrul cursurilor sunt „Bolta cerească şi constelaţiile”, „Recunoaşterea principalelor stele şi constelaţii ale cerului de vară”, „Vecina noastră, Luna”, „Obiectele Deep-Sky”, „Insule de lumină şi necunoscut în Univers” şi „Cometele – o privire spre trecut”.