Școala online dăunează. Doctor: A dus la creșterea miopiei în rândul copiilor

Publicat: 02 nov. 2021, 16:45, de Raluca I. Heroiu, în Sănătate , ? cititori
Școala online dăunează. Doctor: A dus la creșterea miopiei în rândul copiilor

Școala online dăunează elevilor, atrag atenția medicii. Din cauza pandemiei de coronavirus, ieșirile în aer liber sunt limitate, iar copiii sunt nevoiți să petreacă mai mult timp în fața monitoarelor.

​​ Școala online, prelungită uneori și la 6-7 ore pe zi, a dus la creșterea miopiei în rândul copiilor, spune dr. Mărioara Pop, medic primar oftalmolog.

„Miopia este un defect de vedere ce constă în alungirea globului ocular și formarea unei imagini neclare la privirea la distanță. Există nenumărate studii ce corelează timpul petrecut în fața ecranelor, acomodația prelungită la activitățile de aproape și lipsa luminii naturale cu apariția acestui defect de vedere care, efectiv, a explodat în rândul copiilor.

Se preconizează că până în anul 2050 aproximativ 50% din populația globului va fi mioapă. Din păcate, cred că vom atinge aceste valori mai curând decât 2050 în contextul pandemiei. Și poate nu ar fi nici o problemă cu acest defect de vedere, dacă nu ar fi corelate cu riscuri mari de afecțiuni serioase oculare și miopie (glaucom, cataractă, dezlipire de retină, degenerescență maculară).

Au apărut și studii care corelează modificarea stilului de viață la copii din timpul pandemiei în intervalul 2019-2021 cu apariția sau agravarea miopiei. Pentru toate categoriile de vârstă 6-18 ani se observă o creștere a defectului de vedere, dar cel mai mult sunt afectați copiii mici de 6-8 ani. La această vârstă copiii sunt mai sensibili la schimbările amintite, ei fiind și într-un proces de creștere și dezvoltare.

Lumina albastră emisă de ecrane și efectul de hipnoză pe care îl are televizorul sau telefonul asupra copiilor fac ca aceștia să sufere de așa numitul ochi uscat. Stând în fața unui ecran de multe ori uităm să clipim și, odată cu clipitul, să umezim suprafața ochiului cu o peliculă nouă de lacrimi. Deseori, diagnosticul de ochi uscat l-am pus tinerilor corporatiști care își petrec și câte 12 ore pe zi în fața calculatoarelor. Astăzi văd din ce în ce mai mulți copii cu semne și simptome asemănătoare (ochi roșu, iritat, senzație de corp străin în ochi, mâncărime, clipit des, fotofobie).

În aceste condiții este important să suplimentăm filmul nostru lacrimal cu niște lacrimi artificiale pe care le vom pune la nevoie de 2-3 ori pe zi”, avertizează medicul, conform HotNews.ro.