Scoția se îndreaptă spre un nou referendum. Ce se poate întâmpla

Publicat: 10 mai 2021, 23:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Scoția se îndreaptă spre un nou referendum. Ce se poate întâmpla

Premierul scoţian Nicola Sturgeon s-a angajat să continue planurile pentru organizarea unui nou referendum referitor la separarea de Regatul Unit, după ce a afirmat că nu există nicio îndoială că Parlamentul Scoţiei va avea o majoritate pro-independenţă.

Potrivit Reuters, rezultatele alegerilor au arătat că Partidul Naţional Scoţian (SNP) al lui Sturgeon a obţinut un rezultat bun pentru un al patrulea mandat consecutiv, după ce a triumfat în 62 din cele 86 de locuri declarate până acum pentru Parlamentul cu 129 de locuri.

Dincolo de orice îndoială

Cu toate acestea, sistemul electoral – care alocă 56 de locuri pe o bază de reprezentare proporţională, care ajută partidele mai mici, – înseamnă că este foarte puţin probabil să obţină o majoritate generală, scăzând cu unul sau două locuri.

Verzii scoţieni, care susţin, de asemenea, independenţa, erau aşteptaţi să câştige mai mult de o jumătate de duzină de locuri.

Se pare că este dincolo de orice îndoială că va exista o majoritate pro=independenţă în acest parlament scoţian”, a spus Sturgeon.