Scriitoarea care a vândut mai mult de 400.000.000 de exemplare din cărțile care-i poartă semnătura!

Dacă v-ați întrebat vreodată cine a scris cele mai multe cărți și lucrări, iată răspunsul: scriitoarea de origine spaniolă Maria del Socorro Tellado Lopez, cunoscută sub pseudonimul Corín Tellado.

Ea a scris aproape exclusiv romane de dragoste, numite și roz, dar are și fotonovele, cărți pentru copii și alte lucrări. Asta spun criticii și cititorii. Căci Corín Tellado afirmă despre ea și cărțile ei: „Nu sunt romantică și nici nu scriu romane romantice. De dragoste, auzi! Sunt pozitivă și sensibilă și scriu romane despre sentimente, ceea ce nu este același lucru cu romane de dragoste. Pentru mine, romanul poate fi sentimental, nu mă deranjează să fie încadrat la romane de dragoste, dar este clar că mulți nu știu că numele roz provine de pe vremea când copertele romanelor aveau culoarea aceea. Dragostea nu se demodează niciodată și, deși romanele mele pot semăna între ele, toate sunt diferite. Suferințele inimii sunt temele cele mai prezent în romanele mele”.

Autoarea a mai afirmat că stilul ei a fost modelat într-un anumit fel, din cauza cenzurii din Spania. A disimulat și a insinuat, nu a spus clar multe lucruri, pentru că i-au fost respinse patru romane. „Am învățat să spun aceeași poveste, dar altfel, cu subtilitate, pentru că am fost cenzurată. Însă, nu am lăsat niciodată nimic nespus!”, a afirmat Corin Tellado.

Scriitoarea aceasta fost foarte prolifică, literatura romantică fiind mai bogată, grație ei cu aproximativ 5.000 de romane și povestiri! Acestea au fost scrise între 1946 și 2009, când a murit. Corín Tellado s-a născut în 25 aprilie 1927 la Viavélez, parohia La Caridad, în municipiul El Franco (Asturia, Spania). S-a apucat de scris pentru bani, căci i-a murit tatăl și familia o ducea greu din punct de vedere economic. Primul roman i-a apărut pe 12 octombrie 1946, se numea Pariul îndrăzneț și, pentru el, Editorial Bruguera i-a plătit 3.000 de pesete (o sumă importantă la acea vreme).

Romanul acesta de început a fost reeditat de 36 de ori. Romanele sale romantice scurte – aproximativ o sută de pagini fiecare – au fost primite cu mare plăcere de cititori, fiind și ele re, re, re… și tot așa, reeditate. Așa-numitele romane broșate erau schimbate, de obicei, la punctele de vânzare, deci, erau citite de mai mulți cumpărători, astfel încât numărul real de cititori era mult mai mare ca al exemplarelor tipărite.

Romanele ei au fost traduse în 27 de limbi și s-au vândut în mai mult de 400.000.000 de exemplare! Habar n-am cum scrie, dar ea e considerată autoare de best-seller în limba spaniolă conform Guinness Book of Records. Și, în 1962, UNESCO a declarat-o cea mai citită scriitoare spaniolă după Miguel de Cervantes. Lucrările sale au avut un succes deosebit în America Latină, unde au propulsat crearea telenovelelor de televiziune. Până la momentul morții ei în 2009, Maria del Socorro Tellado Lopez a scris o literatură în care a reflectat realitatea socială contemporană: independența economică feminină, abuzul, infertilitatea sau dependența de droguri.

Acuma, dacă n-am citit-o, nu știu ce fel de scrieri îi poartă semnătura. Dar nu pot să nu mă întreb cum e să scrii 5000 de cărți. Nu mai ai viață? Nu mai trăiești? Nu mai dormi? Pesemne greșesc. Maria del Socorro Tellado Lopez a fost căsătorită și a avut copii. Deci, se presupune că a mai avut și alte treburi, în afară de scris.

Totuși… Vorbim în cazul ăsta despre cantitate sau despre calitate? Doamne, mai mult de 400.000.000 de exemplare vândute! Dragi colegi de condei, luați-o pe-asta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...