Scriitorul Salman Rushide, propus pentru Premiul Nobel pentru Literatură

Scriitorul Salman Rushdie, spitalizat în stare gravă după ce a fost atacat în SUA, trebuie să primească Premiul Nobel pentru Literatură, care se decernează în luna octombrie, pledează filosoful francez Bernard-Henri Levy în Journal du dimanche (JDD).

Filozoful francez nu-și imaginează altă personalitate care să fie onorată cu acest premiu.

Amenințat cu moartea prin ”fatwa” încă din 1989, un an după publicarea ”Versetelor satanice”, Salman Rushdie a fost înjunhiat vinerea trecută. Potrivit BBC, scriitorul a început ”drumul spre recuperare”, un drum lung din cauza rănilor suferite.

Potrivit regulamentului pentru acordara premiului Nobel pentru Literatură, recompensa supremă pentru un scriitor, lista cu cinci finaliști este deja închisă din luna mai și în prezent juriul lecturează operele pentru a delibera.  Lista finaliștilor este confidențială și este imposibil de aflat dacă Salman Rushdie figurează pe aceasta.

Anunțul privind scriitorul onorat cu acest premiu se face în luna octombrie, la Stockholm.

Bernard-Henri Levy spune că acesta este un act de teroare absolută nu numai asupra scriitorului și a cărților sale, dar este o teroare asupra tuturor cărților și tuturor cuvintelor lumii, care cere un răspuns strălucit.

Bernard-Henri Levy – BHL – esteo figură influentă pe scena politică, filozof și scriitor francez, care s-a angajat în mai multe cauze, în special din Evul Mediu.

Anul trecut, Nobelul pentru Literatură a fost decernat romancierului tanzanian Abdulrazak Gurnah.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...