Scrisă într-un dialect de aromână: Prima poezie publicată de Mihai Eminescu

Publicat: 15 ian. 2022, 06:00, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Scrisă într-un dialect de aromână: Prima poezie publicată de Mihai Eminescu

Potrivit hrisoavelor vremii, în 1866, când avea 16 ani, Mihai Eminescu – poetul nostru nepereche a cărui zi de naștere o marcăm azi, 15 ianuarie – are primele manifestări literare…

Mihai Eminescu, poetul naţional al României, s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani fiind al şaptelea din cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici, fiică de stolnic din Joldeşti. Eminescu şi-a petrecut copilăria la Botoşani şi la Ipoteşti. Între anii 1858 şi 1866, urmează cu intermitenţe şcoala la Cernăuţi. Termină clasa a IV-a, clasificat al cincilea din 82 de elevi după care face două clase de gimnaziu. Părăseşte şcoala în 1863, revine în 1865 şi pleacă din nou în 1866. Între timp, e angajat ca funcţionar la diverse instituţii din Botoşani (la tribunal şi primărie) sau pribegeşte cu trupa Tardini-Vlădicescu. 

1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. În ianuarie moare profesorul de limba română Aron Pumnul şi elevii scot o broşură, „Lăcrămioarele învăţăceilor gimnazişti” , în care apare şi poezia „La mormântul lui Aron Pumnul” semnată M. Eminovici. La 25 februarie/9 martie pe stil nou debutează în revista „Familia”, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia “De-asiu ave” ( De-aș avea), scrisă într-un dialect de aromână. Iosif Vulcan îi schimbă numele în Mihai Eminescu, adoptat apoi de poet şi, mai tîrziu, şi de alţi membri ai familiei sale. În acelaşi an îi mai apar în „Familia” încă 5 poezii. Pe ultima pagină a nr. 6 al revistei Familia se menționa că  “Cu esemplare complete mai potemu inca sierbi”, iar “Asisderere din Opt.-Dec. anul trecutu pretiulu 2 fl”.

Mai jos, textul acestei prime poezii scrisă de Mihai Eminescu și publicată sub numele de Mihaiu Eminescu în nr 6, din “25 faur 6 martiu“, al revistei “Familia-Foia enciclopedica si beletristica cu ilustratiuni”, unde “Iosifu Vulcanu” era “Proprietariu, redactoru, respundiatoriu si editoriu” . Revista “S-a tiparitu in Pest’a 1866, prin Alesandru Kocsi (in tipografi’a lui Erkovi, Galgoczi si Kocsi) Piati’a de pesci Nr. 9”.

De- asiu ave…

De- asiu ave si eu o flore/Mandra, dulce, rapitore,/Ca si florile din Maiu,/Fiice dulci a unui plaiu,/Plaiu ridiendu cu earba verde,/Ce legana, se perde,/Undoindu incetisioru,/Sioptindu siopte de amour;/De- asiu ave o floricica/Gingasia si tinerica,/Ca si florea crinului,/Albu ca neu’ a sinului,/Amalgamu d’o ros’u albia/Si de una purpuria./Cantandu  veselu si usioru,/Sioptandu siopte de amour;/De- asiu ave o porumbia,/Cu chipu albu de copilitia,/Copilitia blandisiora,/Ca o dî de primavera,/Catu ti de tine diuliti’a/I-asiu canta doin’a, doiniti’a./I-asiu canta –o ‘ncetisioru,/Sioptandu siopte de amour.

Mihaiu Eminescu