Scrisoare adresată lui Putin de mii de oameni de știință și jurnaliști ruși: ”Războiul nu va duce decât la pierderea totală a ţării noastre”

Mii de oameni de oameni de știință, matematicieni și jurnaliști ruși  au adresat o scrisoare deschisă președintelui Putin în care în care își exprimă protestul ”ferm” contra războiului din  Ucraina, transmite AFP.

”Noi, oameni de ştiinţă şi jurnalişti în domeniul ştiinţific care lucrăm în Rusia, protestăm ferm împotriva invaziei militare în Ucraina lansată de armata rusă cu o săptămână în urmă”, afirmă sematarii într-o scrisoare publicată pe site-ul trv-science.ru.

Demersul celor aproximativ 7.000 de semnatari ai scrisorii este cu atât mai laudabil cu cât ei riscă amenzi chiar închisoarea, potrivit legislației ruse. Mai mult, în această săptămână, parlamentul rus dezbate un proiect de lege care prevede înăsprirea pedepselor aplicate celor care critică războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

„Suntem convinşi că niciun interes geopolitic nu poate justifica moartea şi vărsarea de sânge. Războiul nu va duce decât la pierderea totală a ţării noastre, pentru care lucrăm”, adaugă autorii scrisorii.

Congresul internaţional al matematicienilor, „cea mai prestigioasă conferinţă de matematică din lume”, care urma să aibă loc în Rusia în iulie, a fost anulat, subliniază ei, denunţând un „stat paria”.

La decizia de anulare a acestui eveniment major, la care participă ”vârfurile” mondiale din domeniul matematicilor, se referă și Sciences et Avenir. ”Congresul nu poate să aibă loc în condițiile actuale”, ”condamnăm acțiunile Rusiei”, se precizează în comunicatul Uniunii Internaționale a Matematicienilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...